Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord ameninţă că va ataca insulele Hawaii

coreea-nord-ameninta-va-ataca-insulele-hawaii.jpg

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un inspectează poziţiile sud-coreene de la graniţă (Foto: Reuters/KCNA).

Coreea de Nord şi-a plasat marţi armata în stare de luptă şi a cerut unităţilor speciale "strategice" să se pregătească pentru eventuale lovituri împotriva Statelor Unite, Insulelor Guam şi Hawaii, în Pacific. Informaţia provine de la agenţia oficială nord-coreeană, citată de France Presse.

Unităţile de artilerie, cele de rachete şi artileria cu rază lungă de acţiune urmează să fie pregătite să atace "toate bazele militare americane în regiunea Asia-Pacific, inclusiv pe continentul american, Hawaii şi Guam", dar şi în Coreea de Sud, a adăugat comandamentul într-un comunicat transmis de KCNA.

În pofida lansării cu succes pe 12 decembrie a unei rachete cu rază lungă de acţiune, asimilată de Seul şi aliaţii săi unui test balistic, unii experţi apreciază că Phenianul este departe de a stăpâni tehnica necesară lansării unei rachete intercontinentale, capabile să lovească Statele Unite. Hawaii şi Guam sunt considerate, de asemenea, în afara razei de acţiune a rachetelor cu rază medie de acţiune dezvoltate de către Coreea de Nord, care ar putea, în schimb, să atingă baze din Japonia şi Coreea de Sud.

Seulul şi Washingtonul au consolidat vineri condiţiile unui pact de cooperare militară. Acesta prevede de-acum o susţinere sporită din partea Statelor Unite pentru Coreea de Sud, inclusiv în cazul unei provocări minore din partea Coreei de Nord. Phenianul a ameninţat deja, săptămâna trecută, că va ataca baze militare americane din Japonia şi Guam, ca ripostă faţă de survolarea cu bombardiere de tip B-52 a teritoriului sud-coreean.

Tensiunile din Peninsula Coreeană se află în prezent la cel mai ridicat nivel de după 2010. Un test nuclear, pe 12 februarie, al treilea efectuat de către Coreea de Nord, a antrenat noi sancţiuni ONU şi ameninţări cu represalii din partea Phenianului.