Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cameron înăspreşte tonul faţă de migranţii în căutare de beneficii sociale

cameron-inaspreste-tonul-fata-migrantii-cautare-beneficii-sociale.jpg

Premierul britanic, David Cameron (Foto: Reuters/Suzanne Plunkett)

Premierul britanic, David Cameron, a promis înăsprirea condiţiilor de acordare a beneficiilor sociale migranţilor din Uniunea Europeană. Într-un discurs la o universitate din estul Angliei, şeful Guvernului a anunţat restricţii pentru acordarea acestor beneficii către cetăţenii din alte state, care nu lucrează timp de şase luni. Imediat după discurs, însă, unele dintre afirmaţiile sale au fost contestate ca fiind aplicabile unui număr relativ mic de persoane.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Europenii vor trebui să dovedească faptul că sunt cu adevărat în căutare de lucru, pentru a continua să primească alocaţie de şomaj după şase luni, a fost unul dintre anunţurile făcute de premier în discursul său.

Alte restricţii s-au referit la alocarea de locuinţe sociale pentru cei proveniţi din Zona Economică Europeană (EEA), care cuprinde pe lângă cele 27 de state UE şi Norvegia, Islanda şi Lichtenstein, premierul anunţând o perioadă de minimum doi ani de reşedinţă pentru cei care vor solicita o astfel de locuinţă, precum şi acces mai strict controlat la servicii de sănătate.

Dar de abia îşi anunţase premierul Cameron intenţiile, că semnele de întrebare au şi apărut, chiar din propria sa tabără. De pildă, purtătorul de cuvânt al oficiului său Downing Street nr. 10 nu a putut preciza câte persoane vor fi afectate de măsurile anunţate. În plus, el a precizat că doar 10 până la 20 de milioane de lire sterline anual nu sunt recuperate de la alte state EEA de pe urma tratamentelor cetăţenilor europeni în serviciul naţional de sănătate (NHS), care are un buget anual de 100 de miliarde de lire.

Apoi au apărut alte statistici oficiale, care arată că migranţii din cele opt state foste comuniste care au aderat la UE în 2004 au grad mai înalt de ocupare pe piaţa muncii din Marea Britanie, decât populaţia autohtonă, rate de solicitare de beneficii sociale de două ori mai reduse şi fac de două până la trei ori mai puţin apel la locuinţe sociale.

 

Românii şi bulgarii

 

O bună parte a acestei dezbateri s-a declanşat în legătură cu expirarea la sfârşitul anului a restricţiilor impuse pe piaţa muncii cetăţenilor români şi bulgari. "Românii şi bulgarii vor avea dreptul să vină să muncească aici, deoarece vor avea aceleaşi drepturi ca alţi cetăţeni UE", a spus premierul Cameron în discursul său. "Unii români şi bulgari de fapt lucrează deja, potrivit schemei de lucru permis şi cei care au venit în general muncesc din greu, îşi plătesc taxele şi sunt apreciaţi de angajatori", a adăugat premierul britanic.

Aceste afirmaţii ar trebui să spulbere speculaţiile că românii şi bulgarii ar urma să fie trataţi discriminatoriu faţă de ceilalţi cetăţeni europeni, chiar după expirarea restricţiilor la sfârşitul acestui an.

Şi totuşi, Opoziţia faţă de ridicarea restricţiilor pentru români şi bulgari nu a dispărut. Liderul Partidului Independenţei Regatului Unit (UKIP), Nigel Farage, a reafirmat că Marea Britanie nu trebuie să-şi deschidă în mod necondiţionat frontierele pentru români şi bulgari.

UKIP, care militează pentru retragerea Marii Britanii din UE şi a făcut din imigraţie subiectul numărul unu al discursului său, a ajuns la 17% în sondajele de opinie, o bună parte a acestor procente provenind de la votanţi eurosceptici ai Partidului Conservator, condus de premierul Cameron.

În aceste condiţii, liderul conservator nu poate apărea ca insensibil la chestiunea imigraţiei. Problema sa este că atunci când enunţă măsuri privind prevenirea abuzurilor derivate din migraţia europeană, realitatea cifrelor pare să fie mai complexă şi adeseori contrară percepţiilor adânc înrădăcinate într-o bună parte a electoratului.

 
Londra, Petru Clej, despre discursul lui David Cameron asupra migraţiei în Marea Britanie