Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coreea de Nord ameninţă direct SUA

Coreea de Nord ameninţă direct SUA. Regimul comunist de la Phenian se declară gata să atace "toate bazele militare americane din regiunea Asia-Pacific" dar şi Coreea de Sud. În ciuda acestui ton belicos şi a tirului reuşit în decembrie anul trecut cu o rachetă balistică, experţii sunt de părere că Phenianul este încă incapabil să lanseze o armă intercontinentală care să lovească  America. 

 Nu e pentru prima dată că Phenianul ameninţă. Să nu uităm că acum două săptămâni, imediat după adoptarea unor noi sancţiuni internaţionale împotriva regimului stalinist după ce acesta efectuase un test nuclear, Coreea de Nord ameninţase deja America cu atacuri şi declarase că rupe un pact de neagresiune cu sudul. Două minicuni una după alta: în primul rând toată lumea ştie că rachetele nord-coreene nu pot atinge SUA, iar apoi nu există nici un pact de neagresiune cu sudul, există doar un armistiţiu semnat acum 6 decenii între cele două părţi ale insulei. De această dată Phenianul vrea să fie mai realist, ameninţă ţinte ce-i sunt mai la îndemână, teritorii americane din Pacific, Hawai şi Guam. În opinia specialiştilor, aceste declaraţii apocaliptice survin adesea în momentul în care au loc manevre comune americano-sud-coreene, ceea ce este şi cazul acum. Apoi, există poate şi raţiuni interne, fricţiuni între liderul suprem Kim Jong Un şi o parte din responsabilii militari privind locul armatei în dispozitivul puterii. Pentru specialistul Pierre Rigoulot, nu e vorba decât despre nişte declaraţii aiuristice:

"Când vezi cà liderul suprem Kim Jong Un a cerut armatei să reacţioneze cu viteza luminii, e ceva foarte poetic dar rămâne o glumă. Nord-coreenii nu sunt nebuni, nu vor să fie vitrificaţi de o ripostă americană" spune analistul francez.

Glumă poate pentru occidentali, dar la faţa locului lucrurile fără îndoială că sunt serioase. Unităţile speciale "strategice" ale armatei nord-coreene sunt în alertă maximă, gata de luptă. Dacă, cum spuneam, teritoriul nord-american e în afara oricărui pericol, bazele şi teritoriile americane din Hawai şi Guam ar fi şi ele departe de posibilităţile nord-coreenilor chiar dacă Phenianul are în dotare rachete cu rază medie de acţiune. Cine ar putea însă să fie în pericol este Japonia şi mai ales Coreea de Sud. Nu degeaba această ţară şi-a întărit cooperarea cu americanii zilele trecute. De acum încolo, spijinul militar american se va face simţit chiar şi în cazul unei provocări minore venite din nord. Noua preşedintă a Coreei de Sud a prevenit însă Phenianul că singura cale ca să poată supravieţui este să-şi abandoneze programele nucleare şi balistice. Un mesaj ce a rămas pentru moment fără ecou în nord. Era oarecum previzibil. Observatorii constată că tensiunile între cele douà Corei au atins apogeul din 2010 încoace.