Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi ameninţări lansate de Coreea de Nord

noi-amenintari-lansate-coreea-nord.jpg

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un (Foto: Reuters/KCNA)

O nouă etapă în războiul vorbelor dintre Coreea de Nord şi lumea occidentală. Phenianul a anunţat miercuri că a întrerupt telefonul roşu militar cu Coreea de Sud. Anunţul vine la o zi după ce liderul Kim Jong-un ameninţase că ţara sa şi-a îndreptat rachetele către teritorii americane, precum Guam şi Hawaii. Regimul nord-coreean a intrat însă în conflict direct şi cu presa americană.

Coreea de Nord a anunţat că armata sa a întrerupt linia telefonică de urgenţă cu armata sud-coreeană, la mai multe zile după ce a suspendat "telefonul roşu" între cele două Guverne.

Anunţul oficial a fost că toate comunicaţiile militare cu Sudul sunt întrerupte din acest moment şi că vor  rămâne aşa "cât timp vor dura acţiunile ostile şi anacronice din partea Coreii de Sud", potrivit unui oficial militar nord-coreean de rang înalt.

Acelaşi regim nord-coreean condus de Kim Jong-un a avertizat marţi că şi-a plasat armata în stare de luptă şi a cerut unităţilor speciale "strategice" să se pregătească pentru eventuale lovituri împotriva intereselor Statelor Unite în Pacific, inclusiv să fie pregătite să atace Insulele Guam şi Hawaii. Acestea sunt însă considerate în afara razei de acţiune a rachetelor nord-coreeene, iar Washingtonul susţine că şi-a luat toate măsurile de precauţie.

Situaţia a degenerat, după ce Coreea de Nord a decis să efectueze în februarie un al treilea test nuclear, iar Consiliul de Securitate al ONU a răspuns, impunând şi mai multe sancţiuni. În ciuda sancţiunilor, China a anunţat că va dezvolta noi proiecte cu Coreea de Nord. E vorba în principal de legături feroviare, chiar dacă Beijingul a votat la ONU pentru impunerea de noi sancţiuni Phenianului.

 

Washington Post, în vizor

 

Coreea de Nord duce un război şi pe alt plan: cel mediatic. Zilele acestea, încearcă să demonteze o investigaţie realizată de cotidianul american Washington Post, potrivit căreia diplomaţii nord-coreeni se folosesc de imunitatea diplomatică, pentru a vinde droguri în statele unde sunt trimişi la misiune. Ideea este de a strânge sume importante pentru regimul strâmtorat de sancţiuni. Cotidianul este "doar o brigadă de şoc, care execută politica ostilă a Administraţiei americane faţă de Coreea de Nord", a ripostat Phenianul.

Guvernele occidentale estimează că politica de stat nord-coreeană de a produce droguri şi a le vinde în Occident–de obicei metadonă de bună calitate–ar aduce Coreii de Nord în jur de 200 de milioane de dolari pe an, bani folosiţi pentru dezvoltarea programului nuclear şi balistic.