Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Politolog moldovean:”Unirea R.Moldova cu România în condiţiile actuale este greu de imaginat”

201105131133-steag-romania_moldova_.jpg

Politolog moldovean:”Unirea R.Moldova cu Romania în condiţiile actuale este greu de imaginat”

Cetăţenii din Republica Moldova îşi doresc unirea cu România. Potrivit unui studiu făcut de Centrul Român pentru Studii şi Strategii, 52% dintre cetăţenii basarabeni s-au exprimat in favoarea acestei idei.

”Marele puteri trebuie în primul rând să permită unirea Republicii Moldova cu România pentru că este vorba de politica externă şi de securitate şi nu cred că va fi atât de uşor. S-a creat o anumită mentalitate la cetăţeni care, cu certitudine, este foarte greu de depăşit. Datele prezentate joi de Centrului roman pentru Studii si Strategii, precum că peste 50 la suta dintre cetatenii moldoveni îşi doresc unirea R.Moldova cu România, reflectă pentru moment starea emoţionala a oamenilor”, declară într-un interviu la RFI, politologul moldovean Mihai Cernenenco.

Potrivit sondajului lansat de Centrul roman pentru Studii si Strategii cu prilejul împlinirii a 96 de ani de la unirea Basarabiei cu România, peste 50 la sută dintre respondenti consideră că perspectiva unirii astăzi este realizabilă, puţin peste 60 la sută spun că vorbesc cel mai des limba română. Circa 75 la suta dintre cetateni consideră că România şi R.Moldova sunt două state româneşti, cu aceleaşi tradiţii şi acelaşi folclor.

Sondajul a fost efectuat în perioada 1-15 februarie, pe un eşantion de 1155 de persoane, fără regiunea transnistreană şi Autonomia Găgăuză, cu o marjă de eroare de +/-2,5%.

Scenariul unionist

Ideea "unirii" a fost relansată de presedintele Traian Băsescu anul trecut, înaintea Summitului de la Vilnius, cand Republica Moldova a semnat acordul de asociere cu UE. Preşedintele spunea atunci că următorul proiect pentru România este întregirea ţării, menţionând că este convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci ţara noastră va fi pregătită.

Scenariul său a stârnit reticenţă, în mai multe cancdelarii europene, dar şi la Chişinău. Premierul Iurie Leancă a criticat intervenţia publică a lui Traian Basescu, şeful statului de la Chişinău, Nicolae Timofti, s-a arătat insa în continuare solidar cu politica omologului de la Bucuresti.

Ulterior şi Traian Băsescu şi-a nuanţat declaraţiile : a spus că acesta nu este un proiect care să se poată face mâine sau poimâine şi că acum nu este un moment în care lucrurile să se poată întâmpla.

 
Politologul moldovean Mihai Cernenenco, intervievat de Valeria Viţu