Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord, la un pas de un război cu SUA?

coreea-nord-pas-razboi-sua.jpg

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un (Foto: Reuters/KCNA)

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a dat ordin armatei să pregătească rachetele pentru atacuri împotriva continentului american şi a bazelor Statelor Unite din Pacific. Ordinul e o reacţie la zborurile de antrenament ale bombardierele americane B2 pe deasupra Coreei de Sud, în cadrul unor manevre comune cu armata sud-coreeană.

"Ar fi timpul să ne reglăm conturile cu imperialiştii americani", e declaraţia lui Kim Jong-un, citată de toată presa internaţională. "În cazul unei provocări nesăbuite din partea americanilor, forţele nord-coreene trebuie să lovească fără milă continentul american, bazele militare din Pacific, inclusiv Hawaii şi Guam şi pe cele care se află în Coreea de Sud", a declarat Kim Jong-un, citat de agenţia oficială coreeană.

Observatorii din zonă transmit că în Coreea de Nord a fost observată o creştere importantă a numărului de militari şi vehicule în interiorul şi în jurul bazelor unde sunt amplasate rachetelele cu rază medie sau lungă de acţiune. Ar putea fi însă doar o "încordare a muşchilor", pentru că majoritatea experţilor militari este de părere că nord-coreenii nu dispun de tehnologia care să le permită să lanseze rachete asupra unor ţinte aflate la o distanţă atât de mare de propriul teritoriu.

În timp ce tensiunile sunt din nou în creştere în peninsula coreeană, două bombardiere "invizibile" B-2 au executat zboruri de antrenament joi deasupra Coreei de Sud, pentru a arăta angajamentul Statelor Unite faţă de alianţa militară cu Seulul, în caz de agresiune din partea Nordului. Imediat după, liderul nord–coreean a declarat că zborurile bombardierelor invizibile au fost mai mult decât o demonstraţie de forţă şi că ele ar fi un "ultimatum al americanilor, arătând că ei vor cu orice preţ să declanşeze un război nuclear". Washingtonul, prin vocea ministrului Apărării, Chuck Hagel, a anunţat că este "pregătit să facă faţă oricărei eventualităţi".