Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA şi Coreea de Sud anunţă noi manevre militare comune

kim-jong-un.jpg

Kim Jong-un

Tensiuni în continuă creştere în peninsula coreeană. După ce Coreea de Nord a afirmat sâmbătă că este în stare de război cu vecinii de la sud, Seulul a confirmat duminică desfăşurarea în luna aprilie a unor noi exerciţii militare în colaborare cu marina americană, scrie Mediafax.

După anunţul războinic al Phenianului, SUA au ţinut sa ia imediat poziţie şi să îşi arate susţinerea pentru aliaţii sud-coreeni. Oficiali din cadrul Pentagonului au promis noi demonstraţii de capacităţi militare în timpul manevrelor organizate în comun cu armata sud-coreeană.

Zilele trecute, bombardiere invizibile pe radar de tip B-2, care pot fi dotate cu capacităţi nucleare, au survolat Coreea de Sud. În urmă cu câteva săptămâni, Statele Unite au trimis în zonă şi bombardiere de tip B-52.

Deşi utilizarea unor bombardiere de asemenea calibru riscă să atragă acţiuni imprevizibile de retorsiune din partea Coreei de Nord, oficialii americani cred că, în final, efectele vor fi stabilizatoare.

Phenianul a anunţat sâmbătă că este în 'stare de război' cu Coreea de Sud şi că va evalua situaţia militară din peninsulă pe această bază. Agresivitatea în declaraţii a regimului stalinist de la Phenian a crescut după ce statul vecin a efectuat o serie de manevre militare în colaborare cu armata americană. Anterior Coreea de Nord ameninţase cu un atac nuclear preventiv împotriva vecinilor de la sud, dar şi a SUA.