Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pentagonul nu se lasă intimidat de Phenian

pentagonul-nu-se-lasa-intimidat-phenian.jpg

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un (Foto: Reuters/KCNA)

Pentagonul promite demonstraţii suplimentare cu tehnologii militare avansate deţinute de SUA, în cadrul manevrelor comune cu Coreea de Sud. Anunţul vine în contextul în care zborurile de antrenament cu bombardiere "invizibile" de tip B-2 desfăşurate joi au stârnit reacţii puternice din partea Phenianului.

Wall Street Journal scrie că reacţia SUA vine pe fundalul unui schimb de ameninţări din ce în ce mai intens cu Coreea de Nord, în timp ce Rusia şi China au făcut apel la calm.

Coreea de Nord a anunţat sâmbătă că este în "stare de război" cu Sudul şi că va negocia toate problemele inter-coreene pe această bază. Statele Unite au mobilizat avioane de vânătoare invizibile pe radar, în cadrul manevrelor americano-sud-coreene organizate pe fondul tensiunilor intense cu regimul nord-coreean.

Cele două avioane Raptor F-22 au ajuns în Coreea de Sud, pentru a participa la exerciţiile anuale "Foal Eagle", care vor dura până pe 30 aprilie, a anunţat pentru AFP un purtător de cuvânt al forţelor americane.

Contextul este deosebit de delicat între Phenian, pe de o parte şi Seul şi Washington, de cealaltă parte. Statele Unite au anunţat săptămâna trecută că bombardierele sale B-52 şi B-2 au efectuat zboruri de antrenament pe teritoriul sud-coreean, generând furia Coreei de Nord. După acest anunţ, Phenianul a ameninţat că va ataca insulele americane Guam şi Hawaii, din Pacific.

Ulterior, Coreea de Nord a declarat sâmbătă că este "în stare de război" cu Seulul. Cele două Corei sunt tehnic în stare de război, deoarece conflictul militar din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.