Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord, încă un gest sfidător

coreea-nord-inca-un-gest-sfidator.jpg

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un (Foto: Reuters/KCNA)

Coreea de Nord are de gând să repornească un reactor nuclear oprit în 2007, anunţă France Presse, care transmite că autorităţile de la Phenian au dat de înţeles că ar putea relua îmbogăţirea uraniului în scopuri militare. China, singurul aliat al Phenianului, şi-a exprimat "regretul" şi a îndemnat la "reţinere".

Oficiali din Coreea de Nord spun că vor reamenaja şi vor reporni toate instalaţiile complexului nuclear de la Yongbyon, între care o instalaţie de îmbogăţire a uraniului şi un reactor de cinci megawaţi. Acest reactor este singura sursă de plutoniu pentru programul nuclear militar al Phenianului, care dispune de o cantitate suficientă pentru producerea a patru până la opt bombe nucleare.

Probabil pentru a nu stârni şi mai mult supărarea celorlalte state, Coreea de Nord susţine că pe lângă intenţia de a-şi consolida arsenalul nuclear, atât în ceea ce priveşte calitatea, cât şi cantitatea, repornirea reactorului este necesară rezolvării penuriei grave de electricitate din ţară, după cum anunţă agenţia de presă oficială a regimului comunist.

Putere nucleară militară de la primul său test în 2006, Coreea de Nord a acceptat în 2007 să îşi întrerupă activităţile atomice, în schimbul unui ajutor economic şi al unor garanţii de securitate. Procesul părea să fie respectat după dezactivarea uzinei de la Yongbyon în iulie 2007 şi demolarea turnului de răcire în iunie 2008. Numai că Phenianul a refuzat permanent inspecţii internaţionale la instalaţiile sale şi s-a retras în decembrie 2008 din cadrul negocierilor multilaterale privind programul său nuclear, discuţii la care participau China, Statele Unite, Japonia, Rusia şi cele două Corei.

Pe acest fundal şi în contextul ameninţărilor între Coreea de Nord şi cea de Sud, Statele Unite, aliatul Seulului, au poziţionat în apropierea coastelor Coreei de Sud un distrugător capabil să intercepteze rachete.