Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi consultări la Roma

napolitano.jpg

Preşedintele italian Giorgio Napolitano. REUTERS/Remo Casilli

Evoluţii în criza politică creată după alegerile generale din 24-25 februarie, la care nici o coaliţie nu a obţinut majoritatea absolută în cele două Camere ale Parlamentului de la Roma.

Corespondentul RFI şi RRA la Roma, Elena Postelnicu

Primele consultări dintre cei 10 intelectuali si șeful statului italian, Giorgio Napolitano au început. Astăzi prima zi. 4 intelectuali se ocupa de reformele institutionale, in vreme ce 6 de cele economice.
După ce ce liderul coaliţiei de centru-stânga din Italia, Pier Luigi Bersani, nu a reuşit să formeze un guvern, preşedintele Giorgio Napolitano a decis formarea a două grupuri diferite de 'personalităţi' în vederea propunerii unui program de reforme astfel încât acesta să fie aprobat cu o largă majoritate parlamentară, înainte probabil de noi alegeri legislative.
Dintre primele reforme nu trebuie sa lipseasca insa cea a unei legi electorale, care trebuie urgent schimbată, mai ales ca exista toate premizele ca nu mai târziu de toamna acestui an italienii sa fie chemați din nou la vot. Totodata o alta urgenta este cea a desemnarii noului Presedinte al țării, dat fiind ca la 15 mai se încheie mandatul de șapte ani a lui Giorgio Napolitano, in vârsta de 87 de ani.
Noul guvern de la Roma,....dupa primele consultări de astazi ..se va forma, potrivit presei din Peninsulă, abia dupa alegerea succesorului lui Napolitano...deci nu mai devreme de luna Iunie.
In urma consultarilor de doua saptamâni dintre Giorgio Napolitano si liderii principalelor partide politice si dintre liderul coalitiei de stanga, pier luigi Bersani si ceilalți reprezentanți ai formatiunilor politice,  nu s a ajuns la nici un rezultat, nu s-a configurat nici o posibilă majoritate parlamentară pentru susţinerea guvernului.
Singurul care era dispus la o coalitie intre fortele de centru stanga si cele de centru dreapta este Liderul Partidului Poporul Libertăţii, Silvio Berlusconi.
Insa pentru cei din coalitia de centru stânga, Berlusconi rămane pentru totdeauna un adversar.
Potrivit cotidianului Corriere della Sera, Giorgio Napolitano a început aceste consultări "amârat" , dezamagit de faptul ca a fost lăsat singur de partide sa rezolve acest impas politic cu care se confrunta Italia. "Dupa șapte ani închei mandatul meu intr un mod ireal, găsindu ma ca un obiect al reactiilor absurde de suspiciune si de conspiratie de neînțeles" a declarat Napolitano pentru Corriere della sera.
Liderii principalelor formatiuni politice catologheaza aceste noi consultări cu cei 10 intelectuali doar pierdere de timp...pana la alegerea noului sef al statului....si la organizarea de noi alegeri legislative.