Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fost ministru francez pentru Buget, inculpat pentru fraudă fiscală

În Franţa, scandalul legate de fostul ministrul al Bugetului, Jérôme Cahuzac, ia noi proporţii după ce acesta din urmă a recunoscut că este posesorul unui cont bancar în străinătate.

Mărturisirea sa vine după ce mult vreme interesatul a negat acest lucru. Intreaga clasă politică franceză este perplexă în noul context, şi mai ales socialiştii.
Putem vorbi de o tristă melodramă politică în măsura în care acest om recunoaşte de fapt că a minţit. Acum însă este prea tîrziu pentru ca să-şi mai poată salva cariera, în ciuda faptului că mărturisirile sale au luat o turnură patetică. "Da, m-am lăsat prins în spirala minciunilor", a spus el, cerînd-le apoi scuze, ba chiar şi iertare, tuturor celor pe care i-a dezamăgit în acest context. Cei mai dezagmăgiţi sunt, fără îndoială, socialiştii, altfel spus oamenii din familia sa politică. Preşedintele Français Hollande a şi reacţionat afirmînd că fostul ministru al bugetului a comis o "greşeală morală de neiertat".
In prezent, fostul ministru trebuie să răspundă în faţa justiţiei pentru fraudă fiscală. El precizează pe blogul său că a cerut repatrierea unei sume destul de mari, 600 000 de euro, pe care îi avea pe un cont în străinătate. Toate aceste detalii urmează să fie confirmate, s-ar părea că Jérôme Cahuzac avea de 20 de ani un cont în Elveţia pe care apoi l-a închis totuşi dar că banii au fost transferaţi în Singapore.
Foştii săi colegi de partid consideră că Jérôme Cahuzac s-a descalificat moral în urma acestei afaceri, chiar daca acum este dispus sa recunoască totul şi să-şi ceara scuze publice. In aceasta afacere singurul "cîştigător" este presa, în masura în care, iată, o acuzaţie lansată de nişte ziarişti tenace şi bine informaţi a dus la caderea unui important membru al guvernului. Si democraţia franceză are de fapt de cîştigat în urma acestei complicate confruntării, dacă ne gîndim că sunt ţări în care nici măcar cu dovezi solide oameni politici bănuiţi de corupţie nu renunţă la putere sau nu pot fi obligaţi sa lase locul altora, ceva mai cinstiţi.