Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ilie Sârbu: Victor Ponta i-a lăsat în off-side şi pe Băsescu şi pe Morar!

ilie-sarbu-victor-ponta-i-lasat-side-basescu-morar.jpg

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu

Premierul Victor Ponta "i-a lăsat în off-side" şi pe Traian Băsescu şi pe Daniel Morar, propunând-o pe Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA. Iată ce spune la RFI liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu. El susţine că reacţia preşedintelui PNL, Crin Antonescu a fost justificată din punct de vedere uman, nu însă şi politic. El speră ca disensiunile din USL "să nu fie adânci, care să ducă la tranşee şi după aceea să înceapă războiul". UPDATE: PSD anunţă că va prelua Ministerul Justiţiei.

Ilie Sârbu declară că nu l-a surprins anunţul premierului Victor Ponta privind nominalizarea Codruţei Kovesi la şefia DNA: "Nu m-a surprins, pentru că lucrurile erau într-o oarecare logică din ultima săptămână. Victor Ponta n-a făcut altceva decât, cred eu la ora actuală, i-a lăsat în off-side şi pe preşedintele Băsescu şi pe Morar. Dar sigur, sunt tot felul de puncte de vedere, unii văd altfel această numire, o tragedie... dar, mă rog... Prea multă vreme l-am asociat (pe Morar-n.r.) cu domnul Băsescu, am văzut şi numirea care s-a făcut la Curtea Constituţională. Iar dorinţa de a fi doamna Hăineală (preşedintele CSM-n.r.) la DNA şi domnul Morar în continuare până la adânci bătrâneţi, ca-n poveştile din copilăria noastră, procuror general al României, nu cred eu că era soluţia care ne-ar fi convenit. Nu văd unde este înţelegerea cu Traian Băsescu (...)".

 

"Sper că Laura Codruţa Kovesi nu a stat la Bruxelles doar ca să viziteze muzeele"

 

Liberalii o asociază pe Laura Codruţa Kovesi cu Traian Băsescu. Ilie Sârbu respinge însă această asociere: "Nu cred că e cazul să facem asocieri, înainte de a verifica dacă lucrurile se petrec în realitate aşa. Ceea ce am văzut noi public, numirea şi astea... într-adevăr au fost făcute de domnul Traian Băsescu, dar viaţa mai schimbă situaţia. Ea lucrează la Bruxelles, poate vine de acolo cu o cu totul şi cu totul altă poziţie, altă informaţie şi sunt convins că o are. N-a stat acolo doar să vadă muzeele de la Bruxelles".

Întrebat dacă i se pare justificată reacţia lui Crin Antonescu, Ilie Sârbu a răspuns: "Din punct de vedere uman, îl pot înţelege. Politic, nu. Lucrurile în politică se tratează şi discută altfel. Important e că Uniunea Social Liberală trebuie să meargă mai departe, aşa cum a spus-o şi dânsul (...)".

 

"Lucruri trecătoare"

 

Cum estimează liderul senatorilor PSD că va funcţiona mai departe USL, în condiţiile în care s-a creat un precedent în privinţa încrederii? "Au mai fost şi alte precedente şi când a venit Frunzăverde şi când a venit Stănişoară şi s-a trecut peste ele. Dacă avem într-adevăr în minte ceea ce am spus oamenilor când ne-au dat 60%-70% şi ne respectăm programul de guvernare, atunci lucrurile astea trec, sunt trecătoare. Chiar dacă ele mai lasă urme. Să nu fie adânci, care să ducă la tranşee şi după aceea să înceapă războiul", spune Sârbu.

 

UPDATE: Ministerul Justitiei ajunge la PSD. Victor Ponta spune ca şi-ar dori ca noul ministru să nu fie membru de partid.  Liberalii au fost de acord şi nu cer un alt portofoliu. Totuşi Crin Antonescu spune că Ponta va fi responsabil de ce se va întâmpla de acum înainte cu justiţia, din moment ce PSD-ul şi-a asumat acest minister.

 
Ilie Sârbu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Kovesi la DNA