Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Harta nucleară a lumii

Mai mult de 24 de ţări din întreaga lume au energie nucleară, însă doar câteva dispun de arme nucleare sau se bănuieşte că fac demersuri pentru a achiziţiona astfel de arme. Topul ţărilor în funcţie de testele nucleare efectuate este condus de Statele Unite ale Americii.

Clasamentul, care a fost întocmit de CNN, arată că Statele Unite au la activ cele mai multe teste nucleare efectuate, 1.054, cel mai recent datând din 1992, iar primul fiind în 1945. Pe locul al doilea se află Rusia, cu 715 teste nucleare, urmată de Franţa (210), Regatul Unit (45) şi China (45). De asemenea, Statele Unite sunt singurele care au folosit o armă nucleară în luptă, fiind şi singura putere nucleară cu arme instalate pe teritoriul altor ţări. Există bombe din Statele Unite în Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia.

Prin diverse tratate, SUA şi Rusia, fostul adversar al americanilor din Războiul Rece, au colaborat pentru a-şi reduce arsenalele nucleare, cele mai mari din toată lumea. Ambele ţări au posibilitatea de a lansa arme nucleare pe cale terestră, aeriană sau maritimă. În decembrie 2012 se estima că Statele Unite aveau aproximativ 2.150 de focoase, arme care sunt sau care ar putea fi dispuse în formaţie de luptă. Un număr suplimentar de 2.500 de focoase sunt considerate a fi în rezervă, iar alte trei mii sunt retrase şi aşteaptă să fie demontate, potrivit Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani.

 

Unde se situează Coreea de Nord?

 

Phenianul apare pe locul opt în acest clasament, aparţinând categoriei ţărilor care fac demersuri pentru a produce arme nucleare. Coreea de Nord a efectuat în total trei teste nucleare subterane, cel mai recent fiind în februarie, iar primul în 2006. A realizat şi teste cu rachete balistice, dar nu există nici o informaţie că cele două tehnologii ar fi fost până acum combinate. Experţii în domeniu spun că ţara a separat deja destul plutoniu pentru circa zece focoase, dar că nu a dezvoltat o modalitate de a obţine arme.

Programul nuclear al Coreei de Nord a început cu instalarea unui reactor sovietic în Yongbyon. Într-o înţelegere din 1994 cu Statele Unite, Coreea de Nord a promis să suspende programul de arme, în schimbul asistenţei la construirea unor reactoare cu scop civil, pentru producerea de electricitate. Opt ani mai târziu, Phenianul a admis existenţa unui program secret de arme nucleare şi a retras inspectori din Agenţia Internaţională de Energie Atomică, instituţia "de pază nucleară" a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

 

Ce au făcut instituţiile internaţionale?

 

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat sancţiuni împotriva Coreei de Nord, după fiecare dintre testele ei nucleare, însă fără rezultate prea bune. Situaţia e complicată de poziţia Chinei, care e singurul mare aliat al Coreei de Nord. Acum lucrurile s-au tensionat, odată cu anunţul Coreei de Nord că intenţionează să repornească un reactor nuclear oprit în 2007 şi că va putea să reia îmbogăţirea uraniului în scopuri militare, într-un context extrem de tensionat cu Coreea de Sud şi Statele Unite.

Coreea de Nord a precizat că "va reamenaja şi va reporni" toate instalaţiile complexului său nuclear de la Yongbyon, între care o instalaţie de îmbogăţire a uraniului şi un reactor de cinci megawaţi. Acest reactor este singura sursă de plutoniu pentru programul nuclear militar al Phenianului, care dispune de o cantitate suficientă pentru producerea a patru până la opt bombe.

Această decizie este conformă cu intenţia Coreei de Nord de a-şi "consolida arsenalul nuclear atât în ceea ce priveşte calitatea, cât şi cantitatea" şi este necesară rezolvării penuriei "grave" de electricitate, potrivit unui purtător de cuvânt al programului nord-coreean de energie nucleară, citat de agenţia de presă oficială a regimului comunist, KCNA.