Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist politic: Ar fi corect ca președintele R.Moldova să declanșeze procesul și să înainteze o candidatura care îi place pentru funcția de premier

ciurea.jpg

Ciurea: Ar fi corect ca președintele R.Moldova să declanșeze procesul și să înainteze o candidatura care îi place pentr

Președintele R.Moldova,  Nicolae Timofti s-a întâlnit miercuri, pentru a treia oară, cu reprezentanții fostei Alianțe pentru Integrare Europeană pentru a discuta și a găsi un consens privind numirea unui prim-ministru. Partidul Liberal Democrat și-a reiterat poziția, menționând că Vlad Filat rămâne candidatul formațiunii pentru funcția de premier.

În același timp, Partidul Liberal a anunțat că nu votează pentru Filat în nici un caz. Democrații nu vor susține deocamdată pe cineva pentru fotoliul de prim-ministru și asta pentru că nu a fost formată o majoritate parlamentară.

Ce șanse există să fie numit un nou prim-ministru în actualele condiții și cine va avea de câștigat în urma unui posibil scrutin parlamentar, a încercat să afle,Valeria Vițu care a stat de vorbă cu analistul politic, Cornel Ciurea.

Potrivit comentatorului politic de la Chișinău, președintele Nicolae Timofti ar putea să nu aibă un candidat pentru fotoliul de premier până la 5 aprilie, termen anunțat de șeful statului pentru desemnarea unui prim-ministru. ”Și-a dat cuvântul că va anunța candidatura, îi va fi greu să dea înapoi .Ar fi corect ca președintele să declanșeze procesul și să înainteze pe cineva care îi place, în cazul în care cele trei partide nu vor ajunge la un numitor comun privind desemnarea premierului”, spune la RFI, analistul politic, Cornel Ciurea.

Comentatorul politic consideră că dacă Filat va fi înaintat din nou, el nu va fi votat de Parlament, în cele două runde, prevăzute de legislație. ”PL nu va vota pentru Filat, PD-ul nu a spus clar dacă va face acest lucru sau nu. Dar democrații nu sunt obligați să aibă o poziției tranșantă în condițiile în care PL-ul face acest lucru. În ceea ce privește deputații neafiliați și socialiștii, nu văd de ce aceștia l-ar susține pe Filat, în condițiile în care se declară a fi în opoziție”, continuă Ciurea.

Ceea ce se întâmplă în prezent în R.Moldova este rezultatul unor lupte de orgolii, mai mult sau mai puțin puerile și starea de lucruri convine de minune unei singure formațiuni și anume Partidului Comuniștilor, consideră comentatorul de la Chișinău. În opinia sa, comuniștii pot să capitalizeze aceste rivalități și să le transforme într-un scor confortabil, în cazul alegerilor parlamentare anticipate.

PCRM va avea de câștigat, dacă va fi organizat un nou scrutin parlamentar, susține Cornel Ciurea.

”Nici un partid din fosta Alianță pentru Integrare Europeană nu va avea de câștigat. Vor avea de pierdut într-un mod diferit. Nu putem ști exact cine va fi sancționat în cea mai mare măsură, dar cele trei partide fie vor avea o scădere în susținerea electorală, fie că nu vor mai avea șansa să facă parte dintr-o alianță de guvernare, vor trece în opoziție. Este absolut firesc acest lucru ținând cont de felul prea puțin inspirat în care au gestionat lucrurile în special în ultima perioadă de timp”, conchide comentatorul, Cornel Ciurea.

Pe 5 martie, Partidul Comuniștilor și Partidul Democrat au acordat un vot de neîncredere Guvernului Filat. După mai multe runde de consultări cu liderii fostei Alianțe de guvernare, șeful statului, Nicolae Timofti urmează să propună Parlamentului candidatul pentru fotoliul de premier. Dacă deputații moldoveni nu îl vor susține, Legislativul va fi dizolvat și vor fi anunțate alegeri parlamentare anticipate.

 
Analistul politic Corneliu Ciurea