Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia încearcă să iasă din impasul politic şi economic în care se află ajutată de 10 intelectuali

napolitano.jpg

Preşedintele italian Giorgio Napolitano. REUTERS/Remo Casili

Cei zece intelectuali aleşi de preşedintele Giorgio Napolitano au zece zile la dispoziție pentru a găsi o soluție pentru impasul politic în care se afla, dupa cinci saptamâni de la alegerile legislative, Italia. Liderii principalelor formatiuni politice nu se incred insa in "miscarea" făcută de șeful statului.

Corespondentul RFI şi RRA la Roma, Elena Postelnicu 

Au doar zece zile la dispozitie – în vederea propunerii unui program pentru formarea noului executiv, atat le-a oferit seful statului italian, Giorgio Napolitano, celor zece intelectuali, care ar trebui sa salveze Italia dintr-un colaps economic si politic.
Aceste zece "personalităţi", care vor încerca să găsească o soluţie la actuala criză politică, au fost alese de Napolitano "în deplină autonomie" si si-au inceput activitatea chiar de astazi. Experţii  trebuie sa  pregăteasca un program de lucru care va fi supus atenţiei lui Giorgio Napolitano sau succesorului său, viitorul preşedinte al Republicii Italiene, care ar trebui sa fie deja ales la jumătatea lunii aprilie de Parlamentul de la Roma.

Aceste personalităţi ale vieţii politice şi economice din Peninsulă vor trebui să formuleze programe precise în vederea formării unui nou guvern italian, în vederea realizării unei noi legi electorale şi în vederea aplicării unor măsuri urgente, atât economice cât şi sociale.
Primul grup, care are un caracter politico-instituţional, este alcatuit din patru personalitati:  profesorul Valerio Onida, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, senatorul Mario Mauro, din formaţiunea politică de centru "Alegere civică", condusă de actualul premier demisionar Mario Monti, senatorul Gaetano Quagliariello din partidul de dreapta Poporul Libertăţii (PdL) şi profesorul Luciano Violante, fost magistrat si fost preşedinte al Camerei Deputaţilor în perioada 1996-2001/.

Cel  de-al doilea grup are un profil economico-social şi este alcătuit din şase intelectuali: profesorul Enrico Giovannini, preşedintele Institutului naţional de statistică, profesorul Giovanni Pitruzzella, preşedintele Autorităţii de control asupra concurenţei, Salvatore Rossi, economist la Banca Italiei, deputatul Giancarlo Giorgietti din partidul de dreapta Liga Nordului, senatorul Filippo Bubbico, preşedinte al Comisiilor speciale de la Senat si membru al Partidului Democrat (de centru-stânga) şi Enzo Moavero Milanesi, actualul ministru pentru Afaceri europene.

Initiativa presedintelui Giorgio Napolitano de a insarcina aceste doua grupuri de zece intelectuali pentru a salva Italia, nu a fost prea bine primita de ceilalti lideri ai formatiunilor politice din Peninsula. Atat Silvio Berlusconi, liderul coalitiei de centru dreapta, cat si Matteo Renzi, primarul orasului Florenta, considera ca aceasta miscare este doar "o pierdere de timp", pentru a se evita iesirea din nou la vot.
Matteo Renzi, care de altfel este vazut si ca un bun viitor prim ministru nu se ascunde dupa perdea si descrie starea de "blocaj" in care se afla Italia, "in timp ce lumea ne cere sa alergam cu o viteza dubla". Acest blocaj constituie o grava problema si pentru economie, in contextul in care timpul trece, iar  multe dintre firme se afla in pragul falimentului.

"Suntem martorii unei situatii politico-institutionale in care pierdem doar timpul. Noi, primarii stim cel mai bine cat suferim pentru pactul prostiei si al stabilitatii. Politica, atunci cand nu stie sa tina ritmul, produce solutii care nu se concretizeaza" - a declarat Matteo Renzi, primarul orasului Florenta.

Referindu-se la lipsa locurilor de munca si la dificultatile cu care se confrunta firmele, primarul Matteo Renzi a subliniat ca nu stie care ar fi solutia pentru viitorul acestora, dar este nevoie de credibilitate politico-institutionala sau se risca identificarea drumului catre casa.