Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord, tot mai agresivă

coreea-nord-tot-mai-agresiva.jpg

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un (Foto: Reuters)

Casa Albă cere Coreei de Nord să înceteze cu ameninţările, după ce Phenianul a anunţat că armata sa e pregătită să declanşeze eventuale lovituri nucleare împotriva Statelor Unite. Uniunea Europeană a solicitat şi ea autorităţilor nord-coreene să nu "alimenteze tensiunile" şi să se "reangajeze" în favoarea păcii şi securităţii.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a "deplâns" într-un comunicat anunţul Coreei de Nord privind repornirea reactorului de la o centrală nucleară. Oficialul european susţine că acest gest încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, dar şi angajamentele asumate în 2007, în cadrul negocierilor cu Grupul Celor Şase, privind închiderea acestor instalaţii.

UE avertizează Coreea de Nord că o continuare a nerespectării obligaţiilor sale internaţionale şi a "ameninţării stabilităţii regiunii" va conduce "în mod inevitabil la un răspuns şi mai unit din partea comunităţii internaţionale".

Repornirea reactorului nuclear ar putea fi un semnal că retorica belicoasă a Phenianului nu este doar o cacealma, afirmă un grup american de reflecţie. Majoritatea experţilor afirmă totuşi că statul stalinist nu dispune încă de tehnologia care să-i permită să instaleze ogive nucleare pe rachete balistice capabile să atingă baze americane în Pacific sau teritoriul american.

Casa Albă a cerut Coreei de Nord să înceteze cu ameninţările, după ce Phenianul a anunţat că armata sa e pregătită să declanşeze eventuale lovituri nucleare împotriva Statelor Unite. O purtătoare de cuvânt a Consiliul Naţional american de Securitate a precizat că noua declaraţie provocatoare izolează încă un pic Coreea de Nord de restul comunităţii internaţionale şi subliniază nevoia sa de dezvoltare economică.

 

Ban Ki-moon se propune ca mediator în dosarul nord-coreean

 

Între timp, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat joi "profund preocupat" de o intensificare a retoricii în Coreea de Nord. "Sunt profund preocupat şi tulburat de creşterea tensiunii în peninsula coreeană, provocată de retorica incendiară, foarte negativă, a Coreei de Nord", a spus el, subliniind că "ameninţările nucleare nu sunt un joc".

"La ora actuală, eu cred că toate părţile vizate în peninsula coreeană, (dar) în special Guvernul chinez, pot juca un rol foarte important pentru a calma jocul", a declarat secretarul general al ONU, care s-a propus ca mediator.