Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Foreign Office îl contrazice pe Cameron în privinţa migraţiei

E puţin probabil ca Marea Britanie să fie invadată de lucrători din România şi Bulgaria, după ridicarea totală a restricţiilor de pe piaţa muncii, arată un raport comandat chiar de Ministerul de Externe de la Londra. În plus, documentul susţine că aceia care intenţionează să migreze nu plănuiesc să exploateze sistemul bunăstării şi serviciile publice, o teamă publică în ultima vreme la Londra.

Raportul făcut la cererea Foreign Office contrazice clar şi direct afirmaţiile premierului David Cameron şi ale altor politicieni, despre sosirea unui val de imigranţi bulgari şi români după 1 ianuarie 2014. Autorii spun că nu este posibil să estimeze "precis sau fiabil" câte persoane vor sosi în Regatul Unit şi adaugă că în general, românii şi bulgarii preferă Spania, Italia şi într-o măsură mai mică, Germania.

Autorii afirmă că potenţialii imigranţi urmăresc să obţină locuri de muncă şi un nivel de viaţă mai bun şi nu beneficii. În mare parte, ar putea fi tineri, fără familie, cu un impact modest asupra serviciilor publice. Astfel că studiul "subminează" afirmaţiile unor parlamentari conservatori privind sosirea a 350 de mii sau chiar 450 de mii de imigranţi bulgari şi români, începând de la sfârşitul acestui an.

Spre deosebire de valul de imigranţi polonezi, lituanieni şi alţi est-europeni din 2004, românii şi bulgarii se orientează mai mult către Londra şi sud-estul Angliei şi nu vizează o dispersare în întreaga ţară.

Raportul relevă totodată că potenţialul de imigrare al unor familii din România şi Bulgaria poate spori presiunea asupra locurilor în şcoli primare, în anumite zone, lucru ce depinde de intenţia de a veni cu copii sau de a se stabili în Marea Britanie, pentru a întemeia o familie. Un ajutor suplimentar privind învăţarea limbii ar putea fi necesar şi ar putea apărea presiuni asupra segmentului de piaţă al chiriilor ieftine în direcţia unei scumpiri, estimează studiul.

 

Număr "relativ mic" de imigranţi

 

Raportul subliniază că numărul imigranţilor din cele două ţări în Marea Britanie este "relativ mic", calculând aproximativ 26 de mii de bulgari şi circa 80 de mii de români. Marea majoritate au vârsta sub 35 de ani, iar nivelul lor de calificare tinde să fie uşor superior imigranţilor din restul Europei. De obicei, muncesc în sectoare precum cel al serviciilor, construcţiilor şi serviciilor de curăţenie.

Tonul raportului contrastează puternic cu cel al recentului discurs pe tema migrării susţinut de premierul David Cameron, care a promis reglementări dure ce vor bloca accesul noilor imigranţi la ajutoare sociale, locuinţe şi alte servicii publice.

 

Reacţii critice

 

Raportul a provocat imediat un val de critici, pentru că distruge o temă de campanii politice virulente în ultima vreme. Directorul organizaţiei neguvernamentale Migration Watch UK, care militează împotriva migrării, a calificat documentul drept o "găleată de gogoşi", apreciind că eşuează să estimeze amploarea imigraţiei după modificările de anul viitor. Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor a criticat lipsa oricărei estimări a imigranţilor aşteptaţi şi a cerut Guvernului să comande un nou studiu.