Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord, o nouă provocare

coreea-nord-noua-provocare.jpg

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un (Foto: Reuters)

Coreea de Nord a transportat o a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta de est şi a instalat-o pe un lansator de rachetă mobil. Anunţul a venit vineri de la agenţia sud-coreeană Yonhap, care citează un oficial guvernamental de rang înalt de la Seul, potrivit AFP.

Racheta de tip Musudan ar avea capacitatea de a atinge Coreea de Sud şi Japonia. Dezvăluită prima dată la o defilare militară în octombrie 2010, racheta ar avea o rază de acţiune teoretică de aproximativ trei mii de kilometri.

Raza de acţiune a rachetei poate atinge aproximativ patru mii de kilometri, dacă are o încărcătură uşoară. Asta înseamnă că ar putea lovi teoretic Insula Guam, din Pacific, pe care se află baze militare americane.

Surse militare citate de Yonhap au afirmat că nord-coreenii ar putea efectua un tir de rachetă pe 15 aprilie, când se va marca ziua de naştere a fondatorului regimului stalinist nord-coreean, Kim Il-sung (Kim Ir-sen), care a murit în 1994.

Casa Albă a afirmat joi că Statele Unite adoptă "toate (măsurile de) precauţie necesare", în urma ameninţărilor cu un atac nuclear din partea Coreei de Nord. Întrebată despre aparenta deplasare de către autorităţile nord-coreene a unei rachete pe coasta de est a Coreei de Nord, preşedinţia americană a declarat că este la curent cu acest eveniment.