Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analistul militar, Cornel Codiţă: Regimul coreean vrea de fapt să aducă din nou SUA la masa negocierii

"Ceea ce vrea regimul coreean este să aducă din nou SUA la masa negocierii şi să obţină ceva mai mult decât a obţinut ultima dată". Iată cum comentează la RFI analistul militar, Cornel Codiţă, evoluţia evenimentelor din peninsula coreeană.

În opinia lui Cornel Codiţă, "există o ipoteză raţională, dacă raţional poate fi ceva care te duce la război. Şi anume ieşirea dintr-un impas pentru Coreea de Nord, pentru regimul actual, în relaţia în primul rând cu Statele Unite. A mai existat un moment în care tensiunea s-a finalizat cu o înţelegere, în urma căreia SUA au fost de acord să ridice o parte din elementele de embargo, respectiv să livreze hrană şi acces la resurse energetice, în schimbul angajamentului de a închide drumul către o armă nucleară în Coreea. Acest angajament a rămas în vigoare şi este în vigoare într-un fel până astăzi, însă el a fost cel puţin în cazul ultimelor două administraţii Bush, a devenit nesatisfăcător pentru Coreea. Şi atunci, ceea ce vrea regimul coreean este să aducă din nou SUA la masa negocierii şi să obţină ceva mai mult decât a obţinut ultima dată".

 

O nouă sfidare din partea Coreei de Nord

 

Coreea de Nord a transportat o a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta de est şi a instalat-o pe un lansator de rachetă mobil. Anunţul a venit vineri de la agenţia sud-coreeană Yonhap, care citează un oficial de rang înalt guvernamental de la Seul, potrivit AFP.

Racheta de tip Musudan ar avea capacitatea de a atinge Coreea de Sud şi Japonia. Dezvăluită prima dată la o defilare militară în octombrie 2010, racheta ar avea o rază de acţiune teoretică de aproximativ trei mii de kilometri.

Raza de acţiune a rachetei poate atinge aproximativ patru mii de kilometri, dacă are o încărcătură uşoară. Asta înseamnă că ar putea lovi teoretic Insula Guam, din Pacific, pe care se află baze militare americane.

Surse militare citate de Yonhap au afirmat că nord-coreenii ar putea efectua un tir de rachetă pe 15 aprilie, când se va marca ziua de naştere a fondatorului regimului stalinist nord-coreean, Kim Il-sung (Kim Ir-sen), care a murit în 1994.

Casa Albă a afirmat joi că Statele Unite adoptă "toate (măsurile de) precauţie necesare", în urma ameninţărilor cu un atac nuclear din partea Coreei de Nord. Întrebată despre aparenta deplasare de către autorităţile nord-coreene a unei rachete pe coasta de est a Coreei de Nord, preşedinţia americană a declarat că este la curent cu acest eveniment.

 
Cornel Codiţă, intervievat de Magda Prelipceanu, despre criza din Coreea