Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coreea de Nord, un nou gest provocator

coreea-nord.jpg

Coreea de Nord, un nou gest provocator. REUTERS/Lee Jung-hoon/Yonhap

Regimul nord-coreean îşi continuă retorica războinică. Potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap, Phenianul ar fi instalat o a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta sa estică. Ştirea nu a fost confirmată oficial de Seul, dar oricum informaţia este de natură să alimenteze temerile privind un eventual atac nord-corean, mai ales că regimul stalinist  a avertizat ambasadele străine asupra unui conflict iminent şi a propus misiunilor diplomatice să-şi evacueze personalul.

Instalarea acestor două rachete este un ultim gest provocator al Phenianului. De câteva săptămâni însă comuniştii din nordul peninsulei coreene îşi multiplică ameninţările apocaliptice. De această dată par a fi mai serioase în sensul în care se vorbeşte şi de o eventuală evacuare a personalului diplomatic străin în post la Phenian. Un reprezentant al ministerului nord-corean de externe a propus părţii ruse să examineze chestiunea evacuării colaboratorilor ambasadei ruse.

Pentru moment Moscova spune că studiază chestiunea dar nici vorbă să-şi evacueze deocamdată ambasada. Cehia a evocat şi ea recomandarea făcută de ministerul de externe nord-corean,  în timp ce britanicii afirmă că lor li s-a spus că începând cu 10 aprilie Phenianul nu va mai fi capabil să le asigure securitatea diplomaţilor străini în post. Reamintim că printre puţinele misiuni diplomatice aflate încă la Phenian se numără şi cea a României.

Rachetele nord-coreene instalate acum pe coasta estică a ţării - adică înspre Japonia şi Coreea de Sud - sunt de tip Musudan sau Rodong cum li se mai spune - şi au o rază de acţiune estimată între 2500 şi 3000 de km, adică îi pot atinge pe japonezi, pe sud-coreeni şi chiar baza americană Guam din Pacific. Problema este că aceste rachete au fost văzute pentru prima şi ultima dată în public în 2010. Cu alte cuvinte, ele nu au fost testate niciodată. E şi motivul pentru care mulţi analişti şi experţi militari occidentali nu iau ameninţările nord-coreene în serios.

Alţii remarcă faptul că treptat, Phenianul şi-a ameliorat capacităţile balistice. E si motivul pentru care îndată ce s-au observat mişcări în Nord cu aceste arme, Sudul a desfăşurat două nave, două distrugătoare în largul coastelor sale. Cu ajutorul radarelor, sud-coreeni speră să le poată urmări traiectoria dacă Nordul lansează vreuna din cele două rachete. Alţi comentatori  avansează data de 15 aprilie pentru un eventual tir cu o astfel de armă. Pe 15 aprilie se comemorează în Coreea de Nord moartea, în 1994, a lui Kim Ir-Sen sau Kim Il-Sung cum i se mai spune, fondatorul dinastiei comuniste.

Casa Albă spune că şi-a luat toate precauţiile şi că nu este mirată de comportamentul Phenianului. "Există elemente care revin obsesiv" în declaraţiile regimului comunist, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama. "Menuetul este foarte rodat" ironizează de partea sa un fost ambasador american, expert în Asia, citat de ziarul Le Figaro.

Pentagonul a trimis deja în regiune interceptoare de rachete pentru a-şi proteja baza Guam aflată la 3400 de km de Corea de Nord, bază pe care sunt staţionaţi 6 mii de militari americani.

Expertii de la Washington exclud însă posibilitatea ca Phenianul să-i poată atinge, pentru moment cel puţin. Pericolul cel mare vine dintr-o declanşare "accidentală" a unui conflict între cele două Corei în urma acestor provocări multiple venite din nord. Pentru moment Seulul şi-a păstrat sângele rece, dar riscul de a fi antrenat într-un conflict creşte, estimează analiştii.