Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Occidentul nu se sperie de amenințările lui Kim Jong-un

kim-jong-un.jpg

Liderul nord-corean, Kim Jong-un

Germania, Franța și Marea Britanie nu se gândesc deocamdată să își retragă diplomații din Coreea de Nord, în ciuda anunțului amenințător al Phenianului. Coreea de Nord a anunțat vineri că nu va mai garanta siguranța ambasadelor occidentale.

Occidentalii par să nu ia în serios amenințarea Coreii de Nord, care a afirmat vineri că, din 10 aprilie, nu va mai garanta pentru securitatea ambasadelor mai multor state, întrucât există un risc ridicat de conflict. Ministerul german de Externe a apreciat azi că "în acest stadiu" ambasada sa poate să lucreze în continuare în Coreea de Nord, precizând totodată că securitatea în zonă este evaluată în permanenţă.

"Securitatea ambasadei germane şi expunerea acesteia la pericol sunt evaluate în permanenţă (...). Ministrul de Externe Guido Westerwelle este informat în mod continuu în acest sens. În acest stadiu, ambasada poate lucra" în Coreea de Nord, a anunţat ministerul german într-un comunicat, citat de Mediafax.

"În ceea ce priveşte securitatea ambasadei, există consultări permanente, în special cu alţi parteneri străini care au şi ei ambasade" în Coreea de Nord, adaugă ministerul.

La rândul ei, Franța, care nu are relaţii diplomatice cu Corea de Nord, afirmă că "ia în serios situaţia" din Coreea de Nord, dar că "nu intenţionează" să îi evacueze pe cei câţiva francezi care se află în această ţară.

"Luăm situaţia în serios şi ne consultăm îndeaproape atât cu partenerii noştri europeni la faţa locului, cât şi cu ONU. Nu se ia în calcul, în acest stadiu, o evacuare a personalului Biroului Francez de Coperare (doi agenţi) şi nici a cetăţenilor francezi ce lucrează în cadrul ONG-urilor şi agenţiilor ONU la faţa locului", a anunţat purtătorul de cuvânt al Quai d'Orsay, Philippe Lalliot.

Vineri, și Marea Britanie anunța că nu are în plan deocamdată retragerea diplomaților săi din Phenian.

Şefii misiunilor diplomatice a şapte ţări din Uniunea Europeană (UE) prezente în Coreea de Nord urmează să discute sâmbătă, la Phenian, despre o eventuală evacuare, din cauza agravării tensiunilor în peninsula coreeană, în timp ce complexul industrial intercoreean Kaesong rămânea închis.

Tensiunile din Coreea de Nord sunt la cote ridicate. Regimul stalinist de la Phenian a amenințat chiar cu atacuri nucleare împotriva SUA și Coreii de Sud.