Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA amână un test nuclear pentru a nu provoca Phenianul

Washingtonul a anunțat sâmbătă că renunță pentru moment la un test nuclear programat săptămâna următoare, în încercarea de a calma tenisiunile din Peninsula Coreană, unde Kim Jong-un a amenințat vineri că, din 10 aprilie, nu va mai putea asigura securitatea mai multor ambasade de la Phenian. Deocamdată, diplomaţi străini par să nu ia în serios amenințările, Marea Britanie și Germania declarând că nu intenționează să retragă personalul diplomatic. Pe de altă parte, China a cerut Coreei de Nord să asigure securitatea ambasadei sale de la Phenian.

Statele Unite au amânat un test nuclear programat pentru săptămâna viitoare în California, pentru a nu transmite un mesaj greșit către Coreea de Nord. Este vorba despre testarea unei rachetei de tip Minuteman 3, o rachetă balistică intercontinentală cu încărcătură nucleară, ce urma să fie testată săptămâna viitoare la baza aeriană din California. Prin această acțiune de amânare a testului nuclear, SUA încearcă să calmeze tensiunile cu Coreea de Nord, în contextul în care Phenianul a mobilizat două rachete susceptibile să atingă Japonia şi un teritoriu american în Pacific, relatează AFP, citată de Mediafax.

Germania și Marea Britanie au afirmat că iau în serios situația din acest stat, dar nu se gândesc deocamdată să își retragă personalul diplomatic. Ministrul britanic de Externe William Hague a declarat duminică faptul că nu există o "necesitate imediată" de retragere a diplomaţilor britanici din Coreea de Nord și că nu există vreun semn recent de "redesfăşurare" a forţelor nord-coreene. Ministerul german de Externe a apreciat sâmbătă că "în acest stadiu" ambasada sa poate să lucreze în Coreea de Nord, precizând totodată că securitatea acesteia este evaluată în permanenţă

La râmndul lor, șefii misiunilor diplomatice ale ţărilor din Uniunea Europeană (UE) prezente în Coreea de s-au reunit sâmbătă seară la Phenian pentru a discuta despre o evetuală retragere din această țară. Cei prezenți la întrunire au refuzat ulterior să dea declarații, însă, potrivit unei surse diplomatice, o reuniune importantă pe această temă ar urma să aibă loc luni la Bruxelles. Și ONU a anunțat că nu intenţionează să evacueze personalul său din Coreea de Nord.

China, un protector al regimului stalinist de la Phenian, a transmis Coreii de Nord să asigure securitatea ambasadei sale. "Guvernul chinez a cerut deja Coreei de Nord să asigure de îndată securitatea diplomaţilor chinezi în Coreea de Nord, confrom Convenţiei de la Viena, dreptului şi practicilor internaţionale", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei, citat de Mediafax.