Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kerry încurajează procesul de pace israeliano-palestinian

kerry-incurajeaza-procesul-pace-israeliano-palestinian.jpeg

Secretarul american de Stat, John Kerry (Foto: Reuters/Paul J. Richards)

Secretarul de Stat american, John Kerry, a sosit în Israel şi Cisiordania pentru o vizită de trei zile cu liderii israelieni şi palestinieni, destinată să caute modalităţile de a relansa procesul de pace.

John Kerry e pentru a treia oară în Orientul Apropiat în ultima lună. Obiectivul este de a "asculta şi nota" opiniile israelienilor şi palestinienilor.

Secretarul de Stat american "nu are însă vreun plan de pace în bagajele sale", el caută doar să vadă cum se pot relansa negocierile israeliano-palestiniene, îngheţate din septmebrie 2010. Avantajul lui Kerry este că-i cunoaşte foarte bine pe protagoniştii de la faţa locului. El a fost, înainte să ajungă la Departamentul de Stat, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a Senatului american, ocazie cu care i-a întâlnit adesea pe israelieni şi palestinieni. John Kerry le va repeta luni că "fiecare parte trebuie să facă sacrificii şi compromisuri", ca să ajungă la pace.

Ponderea lui Kerry devine tot mai mare în discuţii, întrucât preşedintele Barack Obama pare că l-ar fi însărcinat direct, dar neoficial să se ocupe cu prioritate de acest dosar sensibil, de unde şi succesiunea de vizite în regiune, vizite ce se vor repeta adesea în viitor. În cursul turneului său istoric de acum două săptămâni în zonă, şeful Casei Albe ceruse ambelor părţi să aleagă calea păcii, fără să le schiţeze însă soluţia pentru a ajunge la crearea a două state în regiune, unul israelian, altul palestinian.

În ajunul sosirii sale în Israel şi teritoriile palestiniene, John Kerry sugerase că "Turcia ar putea juca un rol-cheie şi ar putea aduce o contribuţie importantă procesului de pace". Chiar dacă ideea i se pare "interesantă", pentru moment Israelul a exclus însă ca turcii să joace vreun rol activ în relansarea procesului de pace israeliano-palestinian.