Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


80 de răniți în Egipt după violențe interconfesionale

O persoană a fost ucisă duminică în confruntările din faţa catedralei Sfântul Marcu la Cairo. Violențele au izbucnit după funeraliile a patru copţi (creştini din Egipt) ucişi vineri în timpul altor violenţe confesionale, a declarat pentru AFP un responsabil al Ministerului Sănătăţii. 80 de persoane au fost rănite.

Credincioşii au fost atacaţi cu pietre la ieşirea lor din catedrala aflată în cartierul central Abbassiya, provocând violenţe. Poliţia a intervenit apoi cu gaze lacrimogene în zona catedralei, simbol al comunităţii copte care reclamă de multă vreme discriminarea şi marginalizarea şi care a fost ţinta unor atacuri repetate. De asemenea, noi confruntări au izbucnit între musulmani şi creştini într-un oraş aflat la nord de Cairo, conform unui responsabil din cadrul poliţiei.

Președintele egiptean Mohamed Morsi a denunțat atacurile într-o convorbire telefonică purtată cu Papa Tawadros al II-lea, șeful Bisericii Creștine Copte. Acesta din urmă a făcut apel la calm. Papa Tawadros a fost instalat în funcție abia la sfârșitul lui noiembrie 2012. Și brațul politic al Frăției Musulmane a condamnat violențele într-o declarație postată pe Facebook. Partidul Libertate și Justiție a cerut ambelor comunități religioase să nu răspundă la provocări sistematice.

Minoritatea creștină coptă din Egipt acuză guvernul de la Cairo că nu reușește să o protejeze după căderea regimului Mubarak în 2011.