Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi teorii privind moartea preşedintelui polonez Kaczynski

smolenks.jpg

Reuters

La trei ani de la moartea preşedintelui Poloniei într-un accident de avion în Rusia, la Varşovia sunt vehiculate din nou teorii ale unui complot. Polonia cere Moscovei, deocamdată fără succes, să îi restituie epava aeronavei prezidenţiale.

Acum trei ani, la 10 aprilie 2010, aeronava prezidenţială a Poloniei s-a prăbuşit lângă Smolensk, în Rusia, în timp ce încerca să aterizeze în condiţii de ceaţă. Preşedintele Lech Kaczynski şi alte 95 de persoane, inclusiv oficiali militari şi politici de rang înalt, au murit în urma prăbuşirii avionului. Ei mergeau la o ceremonie la Katin, lângă Smolensk, la comemorarea a 70 de ani de la masacrarea, din ordinul poliţiei sovietice secrete, a câtorva mii de ofiţeri polonezi luaţi prizonieri de Armata Roşie în al Doilea Război Mondial.

Acum, în Polonia, partidul conservator Lege şi Justiţie (de opoziţie), condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui defunct, dar şi alte formaţiuni de dreapta, care alimentează teza unui complot, vor să marcheze acest eveniment prin manifestaţii marţi în faţa Ambasadei Rusiei, iar miercuri în faţa palatului prezidenţial din Varşovia.

Concluziile oficiale privind cauzele catastrofei au fost prezentate de mult, atât de de către partea rusă, cât şi de către cea poloneză. Potrivit raportului definitiv al Comitetului Interguvernamental al Aviaţiei Ruse, prezentat în 2011 la Moscova, preşedintele Lech Kaczynski şi alţi oficiali polonezi au exercitat presiuni asupra membrilor echipajului aeronavei - în contextul în care piloţii nu erau suficient de antrenaţi - să aterizeze "în condiţii nepotrivite". Comisia poloneză de anchetă a recunoscut că principalele cauze ale accidentului sunt imputabile părţii poloneze. Ea a aruncat, totuşi, o parte a vinei asupra Rusiei, denunţând erori ale unor controlori de trafic aerian şi echipamente cu probleme pe aerodromul militar de lângă Smolensk.

În urma acestor concluzii, trei generali şi alţi zece ofiţeri polonezi au fost destituiţi. Unitatea armatei însărcinată cu transportul aerian al oficialilor de rang înalt a fost desfiinţată, iar această sarcină a fost încredinţată piloţilor civili.

Cu toate acestea, un grup de lucru condus de către un colaborator apropiat al lui Jaroslaw Kaczynski prezintă în mod regulat opiniei publice concluzii ce susţin teza unui atentat, plănuit de către premierul polonez Donald Tusk şi preşedintele rus Vladimir Putin. "Ultimele studii ne întăresc convingerea potrivit căreia catastrofa a avut loc în urma unor explozii", susţine liderul grupului într-un nou raport, pregătit cu ocazia marcării a trei ani de la prăbuşire, ignorând asigurările oferite de către parchetul polonez, potrivit căruia pe epavă nu s-a descoperit nicio urmă confirmată de exploziv.

În opinia celor ce contestă teoria accidentului, o revizie a aeronavei prezidenţiale, de tip Tupolev, efectuată în Rusia cu puţin timp înainte de zborul fatal, "a fost condusă de către serviciile de informaţii ruse", în timp ce "Donald Tusk făcea împreună cu Vladimir Poutin un joc împotriva preşedintelui Kaczynski".

Potrivit unui sondaj publicat la începutul lunii martie, 33% dintre polonezi "nu exclud", de-acum, un atentat la Smolensk. Alarmat de acest sondaj, guvernul de la Varşovia a decis să acţioneze, după ce a tratat mult timp cu dispreţ astfel de afirmaţii. Un grup de experţi urmează să fie creat în curând, sub egida executivului, cu scopul de a demonta punct cu punct tezele unui complot.

În paralel, Varşovia a ridicat tonul împotriva Moscovei. Premierul Donald Tusk a acuzat autorităţile ruse de "rea-voinţă evidentă", în ianuarie, pentru că acestea întârzie să restituie Poloniei epava avionului. "Vrem să recuperăm epava avionului şi să punem capăt acestui foileton al unei rele-voinţe, evidente în opinia mea, din partea Rusiei, cu privire la această problemă", a subliniat Tusk, în faţa presei. Şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, în opinia căruia atitudunea Moscovei vizează să creeze o "confuzie în rândul polonezilor", a mers până acolo încât a cerut o intervenţie a Bruxelles-ului pe lângă ruşi. Imperturbabil, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov răspunde, de fiecare dată, că epava va fi restituită "imediat după încheierea anchetei" asupra catastrofei, anchetă care continuă în Rusia.