Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA cer Chinei să calmeze Phenianul

Noi tensiuni în Peninsula Coreea. Ameninţările înteţite ale Phenianului au făcut Congresul american să ceară urgent Chinei să intervină pentru a calma situaţia.

Liderul Coreei de Nord a calificat drept "foarte gravă" situaţia din peninsula coreeană, unde în ultimele zile a avut loc un schimb de focuri pe mare, între Sud şi Nord. Ca o ripostă la manevrele militare dintre Coreea de Sud şi Statele Unite, Phenianul a efectuat mai multe tiruri de rachetă cu rază scurtă de acţiuni, a testat rachete cu rază medie de acţiune şi a ameninţat cu un al patrulea test nuclear. "Statele Unite şi alte forţe ostile şi-au intensificat manevrele militare pentru a ne distruge republica din punct de vedere politic, pentru a o izola economic şi a o zdrobi militar", a declarat liderul nord-coreean. Kim Jong Un a ameninţat însă că va răspunde "ostilităţii americane".

Între timp, şi Washingtonul dă semne că e nemulţumit de vehemenţa Phenianului : adjunctul secretarului de stat american pentru extremul orient, Daniel Russel, a cerut Beijingului să ia măsuri ferme pentru a calma Coreea de Nord. "Mijlocul cel mai direct pentru China de a avea un cuvânt de spus în aceste desfăşurări militare şi proiecte de alianţe strategice este de a-şi folosi influenţa asupra Coreei de Nord pentru ca Phenianul să decidă să se angajeze pe drumul cel bun", a explicat Russel. Deja China a susţinut în Consiliul de Securitate al ONU unele rezoluţii care înăspresc sancţiunile împotriva Phenianului. De asemenea, China şi-a redus volumul exporturilor în Coreea de Nord. China ar trebui "să ia măsuri suplimentare pentru a convinge Coreea de Nord că nu are o altă opţiune decât să respecte obligaţiile" internaţionale şi să pună capăt programului său nuclear, a adăugat Russel.

Să mai spunem că, în acest context, Japonia a ridicat interdicţia privind vânzarea de arme în străinătate, interdicţie din 1967. De asemenea, premierul conservator Shinzo Abe a spus că intenţionează să promoveze ideea că Japonia va putea, în numele principiului "autoapărării colective", să acorde ajutoare aliaţilor aflaţi în dificultate.