Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania, datoare Greciei

Un raport 'strict secret', realizat la comanda Ministerului de Finanţe de la Atena, arată că Germania datorează miliarde Greciei, compensaţii pentru Al Doilea Război Mondial. Deşi nu stim cu siguranta despre ce suma e vorba, se pare ca vorbim de suficienti bani pentru a acoperi datoria Atenei, 108 de miliarde de euro pentru reconstrucţia infrastructurii distruse a ţării, şi la încă 54 de miliarde de euro din împrumuturi forţate plătite de Grecia Germaniei naziste în perioada 1942-1944.

Corespondentul RFI şi Radio România la Atena, Monica Chihaia

Analiștii politici sunt de părere că guvernul vrea să pară decis, dar este, mai degrabă, reticent în a prezenta Germaniei punctul său de vedere. Sau, în orice caz, din motive lesne de înţeles, precaut. Poziția oficială, exprimată cel mai recent de către ministrul adjunct al Finanțelor, Christos Staikouras, demonstrează clar acest lucru. Oficialul elen a declarat că problema rămâne deschisă și că Grecia “își rezervă dreptul… de ajunge la o concluzie satisfăcătoare”.

Subiectul nu este nou, dar e pentru prima oară când autorităţile de la Atena solicită un dosar complet pe această temă şi se implică direct în soluţionarea acestuia.

Raportul (80 pagini), a fost întocmit în cele mai mici detalii de o comisie de specialitate.

Pare să nu fie un moment ales aleatoriu, că există o strategie, dacă nu chiar – lăsând loc speculaţiilor –o înţelegere despre care vom afla mai multe în perioada imediat următoare.

Dincolo de speculaţii, există adevărul istoric, spun specialiştii în domeniu, jurişti şi istorici, atestat prin documentele ataşate în raportul comisiei de specialitate. Potrivit acestor documente, Grecia nu ar fi primit niciodată despăgubiri pentru suferințele şi pagubele materiale cauzate de ocupația nazistă. De asemenea, împrumutul forţat acordat ocupanţilor de Banca Greciei – în esenţă o înţelegere încheiată între Germania şi Italia, în 1942 – nu a fost înapoiat, aşa cum prevedea respectivul document şi cum recunoscuse Hitler însuşi.

Sigur, scurgerile în presă nu pot fi întâmplătoare. Transmit mesaje. Cât despre palma pe obrazul Berlinului, rămânând la această metaforă,a gestului, explicaţia ar trebui căutată în evoluția relaţiilor dintre cele două state, mai cu seamă în ultimii ani.