Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stare de alertă în Japonia. Coreea de Sud ridică nivelul supravegherii militare

stare-alerta-japonia-coreea-sud-ridica-nivelul-supravegherii-militare.jpg

Rachete Musudan, la o defilare militară la Phenian (Foto: AFP/Ed Jones)

Japonia se află "în stare de alertă", pentru a intercepta, în caz că va fi necesar, o rachetă nord-coreeană, a declarat miercuri ministrul nipon al Apărării, potrivit AFP. Între timp, Coreea de Sud şi Statele Unite au ridicat cu o treaptă nivelul supravegherii militare comune, la "ameninţare vitală".

"Suntem în stare de alertă de când am mobilizat unităţile militare şi vom fi pregătiţi şi vigilenţi", spune ministrul japonez al Apărării, Itsunori Onodera.

Armata japoneză a instalat marţi rachete de tip Patriot în centrul oraşului Tokyo şi în jurul Capitalei, pentru a face faţă oricărui tir din partea Coreei de Nord. Baterii de interceptare au fost staţionate şi pe Insula Okinawa, în sud.

Phenianul a anunţat vineri că nu mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice de pe teritoriul nord-coreean începând cu 10 aprilie, sugerând iminenţa unui tir de rachetă sau a unui test nuclear.

Între timp, Coreea de Sud şi Statele Unite au ridicat miercuri cu o treaptă nivelul supravegherii militare comune, la "ameninţare vitală", în perspectiva unui eventual tir de rachetă din partea Coreei de Nord, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap.

Phenianul a staţionat pe coasta de est două rachete de tip Musudan, cu o rază de acţiune ce atinge teoretic până la patru mii de kilometri, având capacitatea să atingă Coreea de Sud, Japonia sau insula americană Guam.

Oficiali americani şi nord-coreeni s-au întâlnit în secret la New York, înainte ca Phenianul să lanseze ultimele ameninţări, dar întâlnirea nu a avut nici un rezultat, potrivit unei surse apropiate dosarului, relatează CNN.