
Politică
Franţa înfiinţează un Parchet financiar anticorupţie
franta-infiinteaza-un-parchet-financiar-anticoruptie.jpg

Preşedintele Franţei a adoptat un ton solemn, pentru a se exprima pe această temă şi pentru a prezenta setul de măsuri care va fi adoptat în regim de urgenţă. Trebuie spus că scandalul provocat de fostul ministru al Bugetului, care avea un cont secret în străinătate a avut un impact extrem de negativ asupra întregii echipe guvernamentale, precum şi asupra lui François Hollande, acuzat că nu ştie să-şi aleagă colaboratorii. Şeful statului încearcă însă în acest moment să transforme această situaţie dificilă în contrariul ei, adică într-o ocazie crucială pentru instaurarea durabilă a unei atmosfere de încredere în Republica Franceză şi în capacitatea ei de a moraliza viaţa politică.
În scurta sa intervenţie, François Hollande a pus accentul pe necesitatea unei lupte implacabile împotriva derivelor provocate de lumea banului şi a speculaţiei financiare: "Trebuie să reacţionăm rapid, pentru că francezii ne cer acest lucru, o republică exemplară este una în care lupta împotriva fraudei fiscale trebuie să poată fi operată cu succes".
François Hollande a revenit în cursul acestei alocuţiuni la tonul vehement adoptat pe vremea când era doar candidat la prezidenţiale şi a repetat că paradisurile fiscale trebuie eradicate în Europa şi în lume.
El a detaliat apoi măsurile destinate să asigure transparenţa vieţii publice, subliniind în context că în nici un caz minciunile unui singur om nu trebuie să întineze credibilitatea unei întregi echipe sau clase politice.
Declaraţia de avere, obligatorie
În Franţa va deveni deci obligatorie publicarea averii deţinute de responsabilii publici, de deputaţi şi de marii patroni. O "înaltă autoritate independentă" va fi creată în acest scop şi ea va controla declaraţiile de avere (sau patrimoniu, cum se spune în Franţa) şi de interese. Această înaltă autoritate va studia situaţia fiecărui ministru înainte şi după numirea sa. Începând cu săptămâna viitoare, toţi miniştrii îşi vor declara deci proprietăţile şi averea, conturile şi sursele de venit, iar ceva mai târziu va fi cazul şi cu deputaţii. François Hollande a subliniat că orice conflict de interese în exercitarea unei funcţii trebuie evitat. "Francezii", a spus el, "trebuie să fie siguri că aleşii lor nu vor fi în situaţia de a comite fraude sau evaziuni fiscale sau de a se îmbogăţi ilicit în perioada exercitării unui mandat".
Îmi dau seama de gravitatea momentului, ştiu că francezii vor o schimbare în această privinţă, a mai declarat François Hollande, precizând că proiectul de lege va fi prezentat Consiliului de miniştri pe data de 24 aprilie. În paralel, prin alte propuneri de lege, va fi întărită independenţa justiţiei şi protecţia surselor avute de jurnalişti. François Hollande a avut cuvinte elogioase pentru presa care, prin acţiunea ei, contribuie la moralizarea vieţii politice şi la demascarea unor derive.
François Hollande a mai evocat la un alt nivel şi lupta împotriva marii delicvenţe economice şi financiare. El a anunţat crearea unui Parchet financiar, cu o competenţă naţională, care va acţiona în situaţiile de afaceri de corupţie şi fraudă şi care va dispune de mijloace importante. Băncile franceze vor fi nevoite să se explice de asemenea în această optică şi să-şi precizeze activităţile.
"Trebuie să fim exemplari, chiar dacă vom fi primii care vor adopta astfel de măsuri în Europa", a ţinut să spună François Hollande.
Secretul bancar este pe cale de a dispărea din zona euro. Din 2010, se pune problema, procesul este în plină desfăşurare.