Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vlad Filat, desemnat să formeze Guvernul

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti l-a desemnat, miercuri, 10 aprilie pe Vlad Filat să formeze un nou Guvern.  Anunțul a fost făcut de către șeful statului în cadrul unui briefing de presă. Decizia a fost luată în urma consultărilor finale purtate miercuri cu reprezentanții fracțiunilor parlamentare ale PD, PL și PLDM. La negocieri nu s-a prezentat fracțiunea PCRM, deși a fost invitată.

Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Președintele R.Moldova, Nicolae Timofti, a prezentat mai multe argumente în favoarea lui Filat și anume că în cadrul consultărilor premierul în exercițiu a fost singura candidatură ce a fost propusă.

Timofti susține că liberal-democrații au cea mai mare pondere în Parlament, numeric vorbind, cu excepția PCRM, care s-a arătat dezinteresat de acest proces.”Voința majorității deputaților, spune șeful statului, este că Republica Moldova trebuie să continue politica de integrare europeană, iar pe plan intern, să pună în aplicare reformele democratice convenite cu Uniunea Europeană. Vlad Filat va putea să asigure continuitatea acestor procese”, susține președintele țării.

Conform Constituției, Filat are la dispoziție 15 zile pentru a cere votul de încredere  Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.

Filat începe consultările cu partidele pro-europene

La scurt timp după ce a fost desemnat, Vlad Filat a declarat că se simte onorat că a fost numit de președinte pentru această funcție. Premierul în exercițiu a menționat că în următoarele zile va discuta cu partidele care susțin valorile europene, dar va avea consultări și cu societatea civilă.

Totodată, prim-ministru regretă că până în prezent partidele din fosta Alianță pentru Integrare Europeană nu au format o majoritate parlamentară.

În prezent, candidatura lui Filat pare să nu aibă susținerea necesară în Parlament.

Liderul democrat, Marian Lupu declară că Vlad Filat nu va fi votat de democrați, doar de dragul numelui. ”Filat să vină și să ne spună cum vede funcționarea acestui guvern, altfel decât a fost”, menționează Lupu.

La rândul său, președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu spune că nu îl vor pe Vlad Filat pentru fotoliul de prim-ministru. Ghimpu i-a sugerat premierului în exercițiu să se gândească bine înainte de a candida din nou la această funcție.”Poate fi premier oricine, numai nu Filat. Cu el în fruntea Guvernului, vom pierde alegerile parlamentare din 2014”, declară liderul liberalilor.

Timp de 45 de zile, Parlamentul de la Chișinău urmează să aprobe candidatura lui Filat. Dacă deputații nu vor reuși acest lucru, șeful statului dizolvă Parlamentul și anunță alegeri parlamentare anticipate.

Potrivit comentatorilor politici, în actualele condiții, alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile. Ceea ce se întâmplă în prezent în R.Moldova este rezultatul unor lupte de orgolii, mai mult sau mai puțin puerile și starea de lucruri convine de minune unei singure formațiuni și anume Partidului Comuniștilor, spune la RFI analistul Corneliu Ciurea. PCRM poate să capitalizeze aceste rivalități și să le transforme într-un scor confortabil, în cazul alegerilor parlamentare anticipate.

 
Valeria Viţu, Chişinău