Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vasile Puşcaş: Disputele cu iz politicianist vis-a-vis de justiţie trebuie să înceteze

Şefii Parchetelor trebuie să fie recunoscuţi profesional de colaboratori. O spune într-un interviu la RFI fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş. El declară că i-ar plăcea ca "cei care sunt în fruntea instituţiilor să fie recunoscuţi profesional necontestat de către colaboratori şi de către instituţiile în sine".

Procedura pe care Comisia Europeană a recomandat-o în privinţa numirii şefilor Parchetului General şi DNA nu a fost urmată, a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, care spune că "acum ne concentrăm asupra viitorului".

În opinia lui Vasile Puşcaş, "e greu de spus care dintre variante ar fi fost mai bună. Poate chiar şi Comisia Europeană să eşueze, să greşească, sunt destule exemple, mai ales în perioada aceasta a crizei. Dar ceea ce a spus domnul Mark Gray este de fapt un fel de atenţionare, un fel de avertisment: dacă iese bine, este în ordine, dacă nu iese bine, atunci o să vă asumaţi toată problematica ce se naşte nu numai în ţară, ci şi la nivelul analiştilor din Bruxelles".

Întrebat ce ar însemna "să iasă bine", fostul negociator-şef al României cu UE a răspuns: "Să iasă bine, în sensul ca instituţiile respective să aibă un leadership, care să fie recunoscut de către instituţiile în sine şi de către societatea românească, în primul rând, iar cei care vor fi instalaţi în aceste poziţii să dovedească abilitatea de a aplica legea aşa cum trebuie de-adevăratelea într-un stat de drept".

 

Dispute cu "iz politicianist"

 

Întrebat dacă l-a surprins propunerea premierului Victor Ponta ca Laura Codruţa Kovesi să conducă DNA-ul, Vasile Puşcaş a replicat că nu-l mai surprinde nimic: "Personal, nu mă mai surprinde nimic. Este o chestiune personală. Din păcate, suntem într-o zonă plină de incertitudini şi probabil va trebui încă destul de mult ca să dovedim că nu suntem nişte doritori permanenţi de incertitudini şi să punem tot timpul semne de întrebare asupra a ceea ce noi ne propunem. Mi-ar plăcea ca cei care sunt în fruntea instituţiilor să fie recunoscuţi profesional necontestat de către colaboratori şi de către instituţiile în sine, de mediul juridic şi mi-ar plăcea să văd că nu mai există dispute cu iz politicianist vis-a-vis de justiţie şi de instituţiile justiţiei".

"Justiţia din România, să recunoaştem, de câţiva ani de zile, de mulţi ani de zile, este un obiect de dispută între politicieni, pentru că experienţa noastră aş îndrăzni chiar să spun istorică în relaţie cu funcţionarea statului de drept lasă de dorit. Dar faptul că avem o experienţă istorică ce nu este de lăudat nu este o scuză. Lucrurile acestea se învaţă, cu atât mai mult cu cât fiind în Uniunea Europeană, statul de drept trebuie să fie funcţional, ca să fie credibil în parteneriatul dezvoltat cu celelalte state membre şi cu instituţiile comunitare. Era o obligaţie şi cred eu, politicienii din România, mai ales în perioada de după 2007 au dovedit că nu au învăţat nici lecţia istoriei, dar nici măcar regulile elementare, aşa cum se practică astăzi", continuă el.

În ceea ce priveşte rezultatul audierilor de la CSM, "dacă nu am da crezare instituţiilor, atunci statul practic nu ar mai exista, am fi la stadiul tribal, după cum de foarte multe ori din păcate ne manifestăm", conchide Puşcaş.

 
Vasile Puşcaş, intervievat de Cosmin Ruscior, despre numirea procurorilor