Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Puşcaş: Vlad Filat are de data aceasta o misiune mult mai dificilă

puscas-vlad-filat-are-data-aceasta-misiune-mult-mai-dificila.jpg

Premierul desemnat al Republicii Moldova, Vlad Filat (Foto: www.pldm.md)

Desemnarea lui Vlad Filat ca premier al Republicii Moldova este un semnal că atât Chişinăul, cât şi elita politică ţin în continuare la relaţia cu Uniunea Europeană. Declaraţia a fost făcută la RFI de fostul negociator-şef al României cu UE, Vasile Puşcaş.

Fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană spune că desemnarea lui Vlad Filat ca premier al Republicii Moldova nu l-a surprins: "Nu m-a surprins, datorită faptului că, să zicem între ghilimele, tabelul cu politicieni experimentaţi în Republica Moldova îl cuprinde pe domnul Filat în topul acestui tabel şi datorită faptului că în continuare, Republica Moldova şi-a anunţat nişte obiective, mă refer la relaţia îndeobşte cu Uniunea Europeană. În această formulă, domnul Filat a fost practic omul care a reuşit să coalizeze câteva formaţiuni politice, a reuşit să ducă până la un punct destul de înaintat aceste raporturi de asociere cu Uniunea Europeană şi evident, desemnarea sa, chiar în situaţia în care există contestaţii politice în Republica Moldova, cred eu, este un semnal că atât Chişinăul, cât şi elita politică ţin în continuare la această relaţie cu Uniunea Europeană".

"Priorităţile (UE) sunt legate îndeobşte de zona euro, nu de marginile, nici măcar de periferia, din păcate, Uniunii Europene, darămite de zona vecinătăţii. Dar faptul că într-un anumit moment priorităţile sunt aşezate într-un anumit fel nu înseamnă ca liderii de la Chişinău să nu încerce în continuare să-şi demonstreze în politici interne, mai ales, nişte opţiuni. Lucrul acesta ar fi nu spre folosul UE, ci spre folosul modernizării societăţii din Republica Moldova", apreciază Vasile Puşcaş.

El consideră că "de data aceasta, premierul desemnat, domnul Filat are o misiune mult mai dificilă, în comparaţie cu anterioara formulă, tocmai datorită faptului că a existat în momentul anterior votului în Parlament şi după aceea o tensiune vizibilă în ceea ce priveşte relaţiile din fosta Alianţă pentru Integrare. Dar cred eu, domnul Filat este printre puţinii care ştiu poate şi cred eu şi vor să ducă o negociere pe dezvoltarea programului pe care şi preşedintele Republicii Moldova, înţeleg, l-a anunţat cu această desemnare".

 

Argumentele desemnării lui Vlad Filat ca premier

 

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a însărcinat pe Vlad Filat cu formarea viitorului Guvern. Şeful statului a precizat că a luat această decizie din două motive: "În primul rând, a fost singura candidatură, înaintată de Partidul Liberal Democrat. În al doilea rând, fracţiunile Partidului Democrat, Partidului Liberal, dar şi grupul de deputaţi condus de Vadim Mişin au recunoscut dreptul PLDM de a propune candidatul la funcţia de premier".

Vlad Filat are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului. Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu a anunţat că nu va susţine candidatura lui Filat, reprezentanţii Partidului Democrat al lui Marian Lupu au spus că aşteaptă să fie convinşi de Vlad Filat, în timp ce Opoziţia comunistă a lui Vladimir Voronin a boicotat consultările şi solicită alegeri parlamentare anticipate.

 
Vasile Puşcaş, intervievat de Cosmin Ruscior, despre desemnarea lui Vlad Filat ca premier în Republica Moldova