Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Afganistan: Alegeri-test pentru autorităţile de la Kabul

afganistan_-_alegeri_femei_stau_la_coada_foto_reuters_zohra_bensemra.jpg

Femei afgane, stând la rând pentru a vota (FOTO: REUTERS/Zohra Bensemra)

Secţiile de votare din Afganistan s-au deschis, sâmbătă dimineaţă, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale. Scrutinul se desfăşoară sub spectrul posibilelor atacuri ale insurgenţilor talibani, relatează AFP, citată de Mediafax. Update: Preşedintele Karzai cere tuturor votanţilor să vină la urne. ŞTIRE ÎN ACTUALIZARE

Update 1: Preşedintele în exerciţiu, Hamid Karzai, i-a îndemnat, sâmbătă, pe afgani să "sfideze" ameninţările talibanilor şi să participe masiv la scrutin.

Update 2: În primele ore de la deschiderea urnelor, nu au fost semnalate incidente majore, scrie Reuters.

Această primă trecere a puterii de la un preşedinte afgan democratic ales la un altul este considerată un test major pentru stabilitatea ţării şi soliditatea instituţiilor sale, în contextul în care retragerea forţelor NATO până la sfârşitul anului 2014 generează temeri în privinţa unei noi escaladări a violenţelor.

În total, opt candidaţi s-au înscris în cursa prezidenţială din Afganistan.

Trei foşti miniştri sunt consideraţi favoriţi: Zalmai Rassoul, văzut drept candidatul preşedintelui în exerciţiu, Ashraf Ghani, un cunoscut economist, şi Abdullah Abdullah, un opozant care s-a clasat pe poziţia a doua la alegerile prezidenţiale din 2009.

Rezultatele preliminare ale primului tur nu vor fi cunoscute înainte de 24 aprilie. Al doilea tur ar putea avea loc la 28 mai.

Hamid Karzai este singurul politician care a condus Afganistanul, o ţară săracă de aproximativ 28 de milioane de locuitori, după înlăturarea talibanilor de la putere în 2001. Constituţia îi interzice să candideze pentru un al treilea mandat.