Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kerry: Coreea de Nord nu va fi tolerată ca putere nucleară!

kerry-coreea-nord-nu-va-fi-tolerata-putere-nucleara.jpg

Secretarul american de Stat, John Kerry şi omologul său sud-coreean, Yun Byung-se (Foto: Reuters/Lee Jae-Won)

Statele Unite consideră "inacceptabile" ameninţările beligerante ale regimului de la Phenian, iar Coreea de Nord nu va fi tolerată ca putere nucleară. Declaraţiile au fost făcute vineri de secretarul de Stat american, John Kerry.

John Kerry a făcut aceste declaraţii după întâlnirea pe care a avut-o la Seul cu preşedintele sud-coreean, Park Geun-hye.

"Retorica beligerantă a Coreei de Nord este inacceptabilă din toate punctele de vedere. Coreea de Nord nu va fi tolerată ca putere nucleară", a spus şeful diplomaţiei americane, citat de Reuters. El a asigurat că Statele Unite îşi vor apăra aliaţii din Asia de Est, în caz de necesitate.

John Kerry a avertizat că liderul nord-coreean, Kim Jong-un, ar face "o mare eroare", dacă ar ordona un test balistic.

Între timp, Japonia s-a declarat vineri pregătită să răspundă oricărui tip de scenariu, după ce Coreea de Nord a lansat noi ameninţări la adresa arhipelagului, desemnat drept prima ţintă a unui eventual atac nuclear.

"Suntem conştienţi de remarcile făcute de Coreea de Nord prin intermediul presei şi altor canale. Nu putem să comentăm, dar putem să spunem că vom adopta toate măsurile posibile pentru a răspunde acestui tip de scenariu", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării.