Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri legislative maraton în India. Va fi detronat regimul Ghandi?

În India s-a dat luni startul celor mai mari alegeri legislative din istorie. Peste 810 milioane de alegători sunt chemaţi la urne în următoarele 5 săptămâni ca să-şi aleagă cei 543 de deputaţi. Alegerile, ale căror rezultate se vor cunoaşte pe 16 mai sunt organizate în 930 de mii de sectii de votare. Pentru prima dată se vor contabiliza şi buletinele albe. Din 1989 încoace niciun partid nu a obţinut majoritatea absolută în parlamentul de la Delhi. Marele favorit pentru actualul scrutin, mai exact pentru viitorul post de premier al cele mai mari democraţii din lume, este ultra-naţionalistul hindus Narendra Modi. 

În cazul în care îi va succeda lui Manmohan Singh, candidatul partidului BJP Narendra Modi va încerca să readucă ţara pe avanscena internaţională. În timpul campaniei sale electorale, favoritul alegerilor a lansat un prim avertisment Chinei. "Beijingul trebuie să-şi abandoneze planurile expansioniste" spunea atundi Modi făcând aluzie la un stat din nord-estul Indiei pe care-l revendică dintotdeauna şi China. În ciuda acestor fricţiuni, China rămâne principalul partener comercial al Indiei. Analiştii locali sunt de părere că în ipoteza în care Narendra Modi ajunge la putere, India ar putea deveni mai intransigentă faţă de celelalte puteri. Totodată însă, acesta va căuta să-şi stabilizeze relaţiile cu SUA.

În viziunea lui Modi, "politica externă trebuie bazată pe economie; economia indiană trebuie să fie solidă dacă vrem să negociem cu alţii după planurile noastre" mai crede candidatul ultra-naţionaliştilor hinduşi. Un candidat care a fost ani de zile oaia neagră a occidentalilor după masacrele din Gujarat din 2002. Atunci fuseseră ucişi peste o mie de oameni, în mare parte musulmani. Americanii şi europenii nu i-au iertat niciodată atunci atitudinea lui Modi. Azi însă tot ei au interes să se pună bine cu viitorul probabil lider de la Delhi. Ambasadoarea SUA în capitala Indiei s-a dus astfel să-l viziteze pe Modi până în fieful electoral al acestuia. De partea ei, Franţa are interes să întreţină relaţii bune cu Modi dacă vrea ca vânzarea celor 126 de avioane de luptă Rafale şi a unor reactoare nucleare să se concretizeze într-o bună zi. În timpul campaniei sale electorale, Modi s-a arătat intersat de chestiunea schimbărilor climaterice lucru care ar favoriza ideea de a miza pe energia nucleară. Nu-i de mirare atunci că "industriaşii francezi prezenţi la Delhi mizează şi ar vota cu două mâini cu el la acest scrutin" afirmă un avocat indian citat de ziarul Le Journal du Dimanche.

Alegerile din India au reprezentat o adevărată sfidare pentru organizatorii scrutinului. Şi asta doar din dorinţa de a le oferi tuturor posibilitatea să voteze. 814 milioane de alegători, cu o sută de milioane mai mulţi decât la precedentele legislative din 2009 - şi cu 600 de milioane mai mulţi alegători decât în cea de-a doua democraţie din lume adică America - sunt chemaţi să aleagă din cei 15 mii de candidaţi propuşi de 500 de partide doar 543 câţi au loc în parlamentul indian. Pentru organizatori bătaia de cap este enormă, mai ales pentru că trebuie să se ţină seama de toate particularităţile religioase, etnice, regionale şi lingvistice. Buletinele de vot electronice sunt deci traduse în toate cele 22 de limbi câte sunt recunsocute oficial în ţară. La scrutinul de acum 5 ani membrii comisiei electorale au mers pe jos 4 zile ca să livreze material electoral în Kasmir unui birou aflat la 4900 de metri altitudine la care au venit să voteze 37 de cetăţeni. Rezultatele au fost transmise prin satelit ca să ajungă la timp... Într-o altă secţie instalată cu greu într-o pădure, nu a votat decât un singur alegător.

Dacă la actualul scrutin nu se votează decât electronic, mijloacele de a transporta materialul în anumite zone sunt acelaşi cu cele cele folosite la primul scrutin indian, din 1951: cămila în deşert, măgarul la munte sau elefantul în junglă. Ca să înţelegem acest demers lăudabil trebuie să precizăm că în codul electoral indian se precizează că un alegător nu trebuie să parcurgă mai mult de 1,2 km ca să-şi exercite dreptul la vot.