Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Liberalii nu-l mai vor pe Ghimpu lider al formațiunii

ghimpu.jpg

Chișinău: Liberalii nu-l mai vor pe Ghimpu lider al formațiunii

Răsturnare de situație în Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu. Mai mulți deputați și miniștri ai formațiunii au anunțat, vineri, că nu-l mai vor în fruntea partidului pe Mihai Ghimpu și îl doresc pe Dorin Chirtoacă, actualul primar al Capitalei. Declarația liberalilor vine după ce în ultima perioadă liderul Mihai Ghimpu a anunțat că formațiunea sa nu-l votează nici în ruptul capului pe Vlad Filat premier, chiar dacă există riscul alegerilor parlamentare anticipate.

Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Ghimpu a anunțat în dimineața zilei de vineri că în PL există mai mulți ”trădători” care vor vota pentru Vlad Filat.

Șapte din cei 12 deputați liberali, doi miniștri și mai mulți reprezentanți ai filialelor Partidului Liberal, ce au constituit Consiliul de reformare al partidului,  consideră că foștii colegi din Alianța pentru Integrare Europeană trebuie să revină la masa de negocieri, asta după ce președintele liberal spunea că nu participă la discuții cu liberal-democrații.

Totodată,  grupul de reformare al PL optează pentru înnoirea și democratizarea Partidului Liberal și susține că este oportună promovarea lui Dorin Chirtoacă și altor noi lideri în fruntea formațiunii.” Este momentul potrivit  să fie numit Dorin Chirtoacă președinte PL ca exponent al schimbării și înnoirii clasei politice din Republica Moldova, afirmă deputatul liberal, Ana Guțu.

Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal, Ion Hadârcă spune că a decis să rupă tăcerea și a precizat că de fapt, nu este o scindare a formațiunii. Dimpotrivă, susține Hadârcă, noul Consiliu format ad-hoc vine în întâmpinare și este pentru menținerea Partidului Liberal pe eșcherul politic.

Grupul de reformare al Partidului Liberal a cerut și convocarea de urgență a congresului formațiunii.

Analist: PL suferă metamorfoze profunde

Analistul politic, Bogdan Țârdea spune la RFI că mulți liberali înțeleg că în eventualitatea unui scrutin parlamentar, comuniștii vor prelua puterea și ar însemna schimbarea vectorului geopolitic. ”Partidul Liberal a suferit metamorfoze profunde în ultima perioadă – liberalii s-au distanțat de interesul unionist. Formațiunea lui Ghimpu și-a pierdut autonomia, fiind o remorcă a Partidului Democrat, mai bine zis a controversatului om de afaceri, democratul Vlad Plahotniuc”, spune Țârdea.

Izbucnirile lui Ghimpu întrec orice limită, consideră comentatorul. Recent, Ghimpu a acuzat presa că este coruptă, iar jurnaliștii iau bani pentru a-i denigra imaginea politicianului. Ba mai mult, liderul liberal consideră că ziariștii trebuie să fie pedepsiți penal, ceea ce a trezit îngrijorarea mai multor organizații de media de la Chișinău.

Totodată, Bogdan Țârdea consideră că Mihai Ghimpu are o ură incontrolabilă, nemărginită față de Vlad Filat.”Liderul liberal s-a compromis, nu mai este locomotiva partidului și ar putea fi debarcat de colegii din formațiune”, conchide analistul.

Vlad Filat începe luni discuțiile cu partidele parlamentare

Liderul Partidului Democrat, Maria Lupu spune că democrații se vor întâlni cu Vlad Filat. PD ar putea să-l voteze pe Filat, doar cu o singură condiție -  dacă premierul în exercițiu va fi un ”alt om”. ”Dacă nu va fi un alt Vlad Filat, nu îl votăm premier”, a declarat Marian Lupu la un post privat de televiziune. Dacă îl votăm, să ştiţi că veţi vedea un alt Vlad Filat. Dacă nu suntem în stare să o facem, soarta ţării va fi decisă în anticipate", conchide Lupu.

Pentru a fi aprobată noua componență a Executivului e nevoie de susținerea a 51 de parlamentari din cei 101. Comentatorii politici cred că cel puțin 51 de voturi vor exista pentru noul cabinet de miniștri – 31 vin de la liberal-democrați, 15 de la Partidul Democraților,  trei voturi vor exista din partea grupului fostului comunist, Vadim Mișin. De asemenea, se ia în calcul și votul lui Sergiu Sârbu, deputat neafiliat,  un vot ar putea veni și de la socialiști, dar și alte câteva voturi de la liberali, cred unii analiști de la Chișinău.