Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA, apel la China pentru calmarea Coreei de Nord

Secretarul de stat american John Kerry a ajuns sâmbătă la Beijing pentru a încerca să convingă autorităţile chineze să tempereze Coreea de Nord, care amenință cu atacuri nucleare împotriva SUA, Japoniei si Coreei de Sud. Kerry le-a transmis liderilor de la Beijing că este "un moment critic" pentru a îndemna Coreea de Nord să renunţe la atitudinea beligerantă, informează AFP, citată de Mediafax.

"Avem de înfruntat provocări dificile", a spus Kerry, menţionând dosarul nord-coreean, criza iraniană, situaţia din Siria şi din Orientul Mijlociu în general.

Turneul de trei zile în Asia al oficialului american a început vinerii cu o vizită la Seul, unde Kerry a reiterat sprijinul deplin al Washingtonului faţă de aliatul său sud-coreean.

"Retorica beligerantă a Coreei de Nord este inacceptabilă din toate punctele de vedere. Coreea de Nord nu va fi tolerată ca putere nucleară", a spus Kerry, conform Reuters, dând asigurări că Statele Unite îşi vor apăra aliaţii din Asia de Est în caz de necesitate.
Pe de altă parte, Japonia a anunţat vineri că va trimite rachete Patriot pe insula meridională Okinawa pe termen lung, cu scopul de a îşi întări scutul antirachetă, în condițiile pericolului iminent nord-corean.

Specialiștii apreciază că Phenianul ar putea face o demonstraţie de forţă efectuând un nou test balistic luni dimineaţă (în cursul nopţii de duminică spre luni, ora României), cu ocazia ceremoniilor care marchează 101 ani de la naşterea lui Kim Il-Sung, fondatorul ţării.