Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolas Maduro este noul preşedinte al Venezuelei

"Astăzi putem spune că am avut o victorie electorală justă", a declarat Maduro, moştenitor al defunctului lider charismatic, în faţa unei mulţimi de susţinători reuniţi la palatul prezidenţial din Caracas. Preşedintele interimar al Venezuelei, Nicolas Maduro, a fost declarat învingător la alegerile pentru succesiunea lui Hugo Chavez, cu 50,7% din voturi. Maduro l-a învins pe candidatul unei largi coaliţii a Opoziţiei, Henrique Capriles, guvernator al statului Miranda.

Nicolas Maduros îi datorează întreaga carieră mentorului său, Hugo Chavez, inclusiv promovarea sa în unele funcţii importante precum cea de ministru al relaţiilor externe şi de vice-preşedinte.
Gurile rele spun însă că el impresionează mai mult prin statura sa (are un metru 90) şi prin mustaţa sa (o mină de aur pentru caricaturişti) decît prin coerenţa viziunii sale.


Nicolas Maduro este un fost sofer de autobuz care a ajuns in politica prin intermediul sindicatelor. El este cel care a anunţat, cu vocea sugrumata, decesul fostului preşedinte, pe 5 martie data de la care repetă,  că nu îşi imagina că Chavez poate să dispară şi cu atât mai puţin să îi ia locul.
Hugo Chavez declara despre Maduro -atunci cand l-a desemnat drept urmaşul său politic- că "este unul dintre liderii tineri, cu cele mai bune capacităţi" pentru a conduce ţara "cu mână de fier".


Crescut în cartierul clasei mijlocii Los Chaguaramos, la Caracas, unde a militat încă din liceu, Maduro a urmat un an de studii de ştiinţe politice, în Cuba.
El este căsătorit cu Cilia Flores, o altă reprezentantă a chavismului şi procuror general al Republicii.
Ministru de Externe din 2006, Nicolas Maduro a fost numit vicepreşedinte de Chavez după victoria acestuia din urmă la alegerile prezidenţiale din 7 octombrie. El a devenit preşedintele interimar, după moartea titularului funcţiei.


Analiştii politici subliniază capacitatea lui Maduro de a "naviga" printre diferitele curente ale chavismului, caracterul său conciliant şi marea sa capacitate de a negocia. Însă de când a început să exercite puterea în fapt, el şi-a înăsprit tonul faţă de opoziţie şi "inamicii din interior şi exterior", reluând pe cont propriu retorica chavistă. Ţinta sa favorită a rămas candidatul opoziţiei, guvernatorul Henrique Capriles, pe care l-a calificat drept "prinţul burgheziei parazite".