Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Venezuela: Capriles nu recunoaşte victoria lui Maduro

venezuela-capriles-nu-recunoaste-victoria-lui-maduro.jpg

Henrique Capriles (Foto: Reuters/Carlos Garcia Rawlins)

Candidatul Opoziţiei din Venezuela, Henrique Capriles, a refuzat să recunoască victoria lui Nicolas Maduro la alegerile prezidenţiale. Fostul protejat al preşedintelui decedat, Hugo Chavez, s-a impus la limită în faţa lui Capriles, la diferenţă de numai un procent.

"Nu vom recunoaşte un rezultat înainte ca fiecare buletin al venezuelenilor să fie renumărat, unul câte unul", declară Henrique Capriles. Nicolas Maduro a fost declarat oficial învingător, cu 50,66% din voturi.

Preşedintele interimar al Venezuelei şi-a proclamat duminică victoria: "Astăzi, putem spune că am avut o victorie electorală justă", a spus Maduro în faţa unei mulţimi de susţinători, la palatul prezidenţial din Caracas.

Potrivit Consiliului Naţional Electoral, după numărarea a peste 99% din voturi, Nicolas Maduro a obţinut 50,66%, faţă de 49,07% scorul înregistrat de Henrique Capriles, o diferenţă de 235 de mii de voturi din cei 19 milioane de alegători înscrişi pe liste.

"Perdantul de astăzi sunteţi dumneavoastră şi vă spun acest lucru deschis", i-a spus candidatul Opoziţiei învingătorului declarat, agitând un document cu 3.200 de incidente înregistrate "în cursul procesului electoral".

Între timp, contul de Twitter al lui Nicolas Maduro şi cel al Partidului Socialist Unificat din Venezuela au fost piratate, anunţă directorul său de campanie, potrivit AFP. Jorge Rodriguez a asigurat că atacurile au fost comise de persoane "fără scrupule, de către promotorii războiului murdar elaborat de la Bogota, o campanie care (...) a încercat să tulbure panorama electorală".