Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alternativa pentru Germania

alternative-fur-dt-afd-logo.jpg

Alternativa pentru Germania

Apariţia unui nou partid eurosceptic şi eurocritic, prezidat de economistul Bernd Lucke. Fostul ministru german de externe Genscher avertizează faţă de agitaţia populistă a noului partid

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Duminică a avut loc primul congres al unui nou partid care şi-a dat numele de: Alternativa pentru Germania – Alternative für Deutschland (AFD).

Principalul obiectiv al noului partid, creat la iniţiativa unor intelectuali eurosceptici, este desfiinţarea monedei euro şi revenirea la vechile monede naţionale. În acelaşi timp, noua formaţiune nu luptă pentru desfiinţarea Uniunii Europene, dar doreşte limitarea decizională a centralei de la Bruxelles şi vrea ca reglementări şi legi europene să fie votate de către populaţie în cadrul unor referendumuri.

Unul dintre fondatorii acestui partid eurosceptic este publicistul Konrad Adam, care a lucrat ca redactor cultural la cotidianul conservator, „Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

Într-un interviu acordat ediţiei online a revistei „Der Spiegel”, Konrad Adam a fost întrebat de ce RFG-ul are nevoie de partidul „Alternativa pentru Germania“ (AFD). Adam a dat următorul răspuns: „Pentru că, potrivit limbajului oficial al cancelarei nu ar exista alternative. Fiecare pas al Angelei Merkel în direcţia salvării monedei euro este prezentat ca unul fără alternativă. O politică fără alternativă, însă, este o politică proastă. Noi dorim, ca să existe din nou alternative.”

Mesajul principal al partidului, „ieşirea din zona euro”, este şi el lipsit de alternativă - replică apoi redactorul revistei, la care Adam expune revendicările formaţiunii: dizolvarea uniunii monetare în urma unor negocieri, revenirea la criteriile Maastricht şi vigilenţă sporită faţă de eventuale modificări ale constituţiei.

Acelaşi nou lider-ideolog, Konrad Adam, explică apoi că noul partid pledează pentru desfiinţarea monedei unice, pentru că provoacă doar disensiuni între ţările membre ale zonei euro. Pe de altă parte, spune Adam, partidul nu este în favoarea dizolvării Uniunii Europene, dar are simpatii faţă de poziţia eurosceptică a premierului britanic, David Cameron. Acesta a anunţat la începutul acestui an că va organiza un referendum în cursul căruia englezii urmează să se pronunţe dacă doresc să mai rămînă în Uniunea Europeană.

Lui Konrad Adam, care fără vreo reticenţă politică a acordat şi controversatei reviste naţional-conservatoare „Junge Freiheit” un interviu, i se reproşează că încearcă să atragă în noul partid şi activişti eurosceptici din formaţiuni politice considerate radicale de dreapta. El respinge aceste critici, afirmînd că cei care au activat în Partidul Naţional-Democrat (NPD) sau Uniunea Populară Germană (DVU) nu sunt primiţi în AFD.

În finalul interviului din „Spiegel-online”, Adam spune că partidul şi-a propus să depăşească, la alegerile parlamentare din această toamnă, pragul de 5 % şi să intre în Bundestag (parlamentul federal).

Potrivit unui sondaj, citat într-un articol în care apariţia noului partid este întîmpinată fără rezerve şi cu o simpatie nedisimulată, amintit în revista naţional-conservatoare „Junge Freiheit”, 24 la sută dintre alegători ar vota noua formaţiune.

Fostul ministru de externe Genscher a avertizat într-un editorial pentru revista „Focus” faţă de agitaţia populistă a noului partid, afirmînd că cine pune moneda euro sub semnul întrebării, periclitează unitatea europeană.