Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


38 de miliarde de dolari au „părăsit” Bulgaria în 9 ani

38 de miliarde de dolari au „părăsit” Bulgaria în perioada 2001-2010 spre zone off-shore. În acest mod cea mai săraca țară din UE a pierdut anual 10% din PIB. Informația a fost anunțată de organizația „Global financial integrity”. Experții organizației analizează proveniența banilor – în primul rând furt de TVA și corupție. 

Corespodentul RFI la Sofia Petio Petkov

Clark Gascoigne din organizația „Global financial integrity” a declarat că la stabilirea sumelor de bani transferate în zone of-shore vor putea fi aplicate criterii conservative sau mai puțin conservative. În primul scenariu în perioada 2001-2010 din Bulgaria au fost scoase aproximativ 17 miliarde de dolari. În cel de al doilea suma depășește 40 de miliarde, cea ce echivalează cu 10% din produsul intern brut al țării. După acest criteriu Bulgaria ocupă locul al 38-lea în clasamentul transferurilor ilegale.

Pe cap de locuitor însă țara se află în primele locuri. Din transferurile ilegale efectuate în China unui chinez î-i revin 2 000 de dolari – de 2,5 ori mai puțin decât cele 5 000 de dolari în cazul bulgarului de rând. Metoda conservativă de evaluare ia în calcul transferul în numerar, tranzacții fictive în cadrul aceleiași țări etc. Extinderea transferurilor ilegale nu se datorează numai regulamentelor liberale aplicate în ultimii ani. Putem menționa secretul depozitelor bancare în țări precum Elveția, Cipru, Liechtenstein etc.

Dar și în țări precum Statele unite ale Americii și Marea Britanie pot fi înregistrate companii fantomă în scopul transferării de bani din țări mai sărace precum Bulgaria. „Global Financial Integrity” a evaluat că anual un trilion de dolari se scurg de la țări în curs de dezvoltare spre țări care garantează secretul depozitelor, spre paradisuri fiscale dar și centre financiare internaționale precum New York, Londra și Paris. 

În cazul Bulgariei însă există unele particularități. O mare parte din transferurile ilegale se îndreaptă spre  bănci din regiune – în Cipru, Malta, Lituania. Criza cipriotă va avea un impact asupră acestor operațiuni. În cazul Bulgariei 4,8 miliarde de dolari provin din operațiuni comerciale ilegale.

Între 10 și 30 de miliarde sunt banii din corupția, traficul de oameni, narcotice și țigări. Este vorbă de mai multe modalități pentru spălarea de bani. „Global Financial Integrity” recomandă aplicarea unor măsuri ce vor putea reduce volumul transferurilor ilegale. Printre aceste măsuri se află stabilirea proprietarilor reali ai companiilor și fundațiilor care au afaceri cu paradisuri fiscale și netolerarea companiilor fantomă.

Băncile vor putea fi obligate să refuze efectuarea de operațiuni cu persoane anonime. O măsură la nivel european ar fi schimbul de informații între administrațiile fiscale. 5 țări membre ale Uniunii – Franța, Marea Britanie, Germania, Italia și Spania au anunțat deja că vor colabora. Bulgaria ar putea cere să adere la aceasta înțelegere. Comentând conținutul raportului analistul Edvin Sugarev constată că spre deosebire de alte țări europene în Bulgaria se fură mult prin intermediul statului. Contrabanda de țigări de pildă nu poate exista la nivelul de 40 % din consumul intern fără participarea unor înalți funcționari sau chiar miniștri.