Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acord între Grecia şi creditorii internaţionali

euro-4.jpg

Acord între Grecia şi creditorii internaţionali

Acord între Grecia şi creditorii internaţionali pentru furnizarea următoarei tranşe de ajutor - este vorba de aproape 3 miliarde de euro. La peste trei ani de la declanşarea crizei datoriilor în Grecia, ţara rămâne dependentă de împrumuturile din zona euro şi FMI, pentru plata pensiilor şi salariilor. Înţelegerea vizează şi concedierea mai multor mii de angajaţi din sectorul de stat.

Corespondentul RFI la Atena, Monica Chihaia

Concedierea a 15.000 de angajaţi din sectorul de stat până la sfârşitul lui 2014

Disponibilizările - unul dintre cele mai dificile şi mai intens discutate subiecte pe agenda negocierilor cu Troica instituţiilor creditoare. Potrivit unor surse guvernamentale, partea elenă a reuşit să-şi impună, în cele din urmă, propunerea/o soluţie de compromis/, respectiv 4.000 de concedieri, numai anul acesta.

Din informaţiile neoficiale (textul documentului nu a fost făcut public încă) reiese că disponibilizările vor fi făcute prioritar în instituţiile care vor fuziona sau se află în curs de desfiinţare, dar şi în cele cu personal excedentar, printr-o serie de măsuri (evaluative, disciplinare - unde este cazul). De asemenea, pentru angajaţii care vor dori benevol să se pensioneze anticipat, guvernul a anunţat că va prezenta curând o serie de condiţii stimulative.

Vestea bună, o parte din cei care vor pleca vor fi înlocuiti cu tineri, în conditiile în care şomajul a atins un nou nivel record de 27%, în cea mai mare tineri

Angajările reprezintă principala prioritate a coaliţiei guvernamentale. Premierul Andonis Samaras a promis că procedurile vor fi rapide şi că vor respecta, exclusiv, criterii valorice.

Se poate pune întrebarea ce rost are acest demers (1:1 concedieri-angajări). Desigur, noii angajaţi nu vor beneficia nici de aceleaşi salarii, nici de aceleasi drepturi şi beneficii. Se apreciază că economiile la buget ar fi de aproximativ 30%.

Guvernul face eforturi să convingă că soarta populaţiei primează 

Politicile de austeritate, spun autorităţile, pot fi însoţite acum de luarea unor decizii în beneficiul celor care au avut de suferit în implementării măsurilor impuse de creditori.  

În primul rând şi pentru prima oară în ultimii ani, premierul grec a anunţat măsuri de relaxare fiscală. Sunt prevăzute noi facilitati pentru plata impozitelor şi a contribuțiilor sociale. Mai multe rate pentru achitarea datoriilor la stat şi o flexibilitate mai mare decât până în prezent.De asemenea, reglementări specifice pentru familiile supraîndatorate, în special pentru persoanele cu venituri mici.

De asemenea, şeful cabinetului de la Atena a dat asigurări că vor fi activate programe bazate pe accesarea fondurilor structurale ale UE pentru sprijinirea şomerilor.  Andonis Samaras a vorbit depre derularea, în paralel, a unor programe-pilot pentru angajaţii cu venit minim garantat şi de îngrijire medicală gratuită pentru  100.000 cetăţeni care nu beneficiază de asigurări sociale.