Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Priorităţile noului ministru al justiţiei

cazanciuc-92211900.jpg

Priorităţile noului ministru al justiţiei

Termene mai scurte în instanţe, codurile şi MCV. Acesta sunt priorităţile noului ministru al justiţiei. Rober Cazanciuc a vorbit despre priorităţile sale la ceremonia de instalare în funcţie.

Noul ministru al justiţiei şi-a propus termene mai scurte în instanţe, codurile de procedură, Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi câştigarea încrederii partenerilor europeni.

"Voi încerca să dezvolt o relaţie cu CSM, asociaţiile de magistraţi şi Parlamentul, pentru ca este nevoie de un sistem normativ predicibil", a mai spus Robert Cazanciuc. Ministrul a precizat că va reveni cu detalii după discuţii cu secretarii de stat din Ministerul Justiţiei (MJ).

La rândul său, premierul Ponta a declarat, la ceremonie, că noul ministru are "obiective importante" stabilite împreună cu el şi a menţionat câteva dintre acestea. "Am discutat şi este de acord să propună pentru DNA, DIICOT şi ICCJ persoane cu experienţă din instituţii şi să corespundă standardelor pe care sistemul le aşteaptă, realizarea obiectivelor MCV, pregătirea tuturor schimbărilor legislative care să facă sistemul mult mai eficient şi implementarea celor doua coduri", a spus premierul.

După depunerea jurământului de învestitură, Preşedintele Traian Băsescu  i-a spus noului ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, că principalul său obiectiv este obţinerea unui raport MCV favorabil care să ne permită obţinerea în luna decembrie a unei decizii pentru intrarea în Schengen.

"Încep prin a vă dori succes în activitatea dumneavoastră. Sunt convins că nu aveţi niciun dubiu că principalul dumneavostră. obiectiv este un MCV favorabil României, care să ne permită intrarea în Schengen, sau decizia favorabilă pentru intrarea în Schengen în luna decembrie", a arătat şeful statului.

Amintim, următorul raport al Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Verificare şi Cooperare privind domeniul justiţiei şi luptei anticorupţie din România este aşteptat în luna decembrie a acestui an.

Germania, Olanda şi Finlanda s-au opus la Consiliul JAI din 7-8 martie unei decizii favorabile pentru intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, invocând faptul că ambele ţări trebuie să îndeplinească progrese semnificative în cadrul MCV.