Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marko Bela: Ascensiunea Jobbik ne îngrijorează

marko_bela_ascensiunea_jobbik_ne_ingrijoreaza.jpg

Militanţi ai formaţiunii extremiste maghiare Jobbik

Liderul senatorilor UDMR se arată îngrijorat de scorul obţinut de partidul de extrema-dreaptă Jobbik la alegerile parlamentare recente din Ungaria. Marko Bela spune la RFI că existenţa unui astfel de curent în Ungaria nu ajută.

Jobbik a obţinut circa 20% din voturi la alegerile parlamentare din Ungaria. Marko Bela se arată îngrijorat: "În ceea ce priveşte ascensiunea Jobbik, e clar că ne îngrijorează şi mă îngrijorează acest procentaj. Dacă vă amintiţi, am avut şi noi astfel de momente în România, când Partidul România Mare a obţinut în 2000, mi se pare, un procentaj de peste 20%. Dar în acest moment, existenţa unui astfel de curent în Ungaria nicicum nu ne ajută".

"Eu n-aş restrânge îngrijorarea numai la ceea ce se întâmplă în Ungaria. După părerea mea, în întreaga zonă în care trăim, inclusiv România, dar ceea ce se întâmplă şi în Ucraina şi aşa mai departe, există un astfel de fenomen, revigoarea naţionalismului şi ultranaţionalismului, ceea ce demonstrează că o serie de probleme nu am reuşit să le rezolvăm în aceste decenii, inclusiv ţările care au intrat în UE nu au încă o abordare foarte clară şi foarte corectă a problemei naţionale, pentru că pe acest temei cresc la urma urmei curentele extremiste, curentele ultranaţionaliste", spune liderul senatorilor UDMR.

În ceea ce priveşte relaţiile Ungariei cu România, "e clar că noi am avea nevoie de forţe politice care sunt apte pentru dialog, care optează pentru dialog, pentru bună vecinătate, pentru rezolvarea unor probleme etnice prin colaborare şi prin apropiere", declară Marko Bela.

 
Marko Bela, intervievat de Cosmin Ruscior, despre ascensiunea Jobbik