Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Autoritatea Palestiniană: Noi decizii ale Israelului minează procesul de pace

detinuti_palestinieni.jpg

Detinuti palestinieni

În ciuda avertismentelor venite de la Washington şi din partea palestinienilor, Israelul continuă să adopte decizii controversate care ar putea pune în pericol procesul de pace. După ce a limitat contactele membrilor Guvernului israelian cu reprezentanţii Autorităţii Palestiniene, Tel Aviv-ul s-ar pregăti să blocheze o parte din taxele pe care le colectează în fiecare lună în contul palestinienilor, potrivit unor surse guvernamentale israeliene, citate de France Presse.

"Intenţionăm să reţinem o parte din sumele plătite lunar Autorităţii Palestiniene de Israel, în replică la acţiunile unilaterale ale palestinienilor", a declarat sursa menţionată, sub acoperirea anonimatului. "Faptul că Autoritatea Palestiniană oferă în fiecare lună mari sume de bani deţinuţilor palestinieni şi familiilor lor este o formă de sprijin a terorismului", a precizat sursa.

Şi, într-adevăr, Autoritatea Palestiniană plăteşte sub formă de alocaţii lunare indemnizaţii fiecărui deţinut în Israel, şi sunt aproape cinci mii. Acestea variază între 400 de dolari, pentru sentinţe de mai puţin de trei ani, şi peste 3.000 de dolari, pentru condamnaţii la peste 30 de ani de închisoare. În replică la ameninţările Tel Avivului, ministrul palestinian pentru problemele deţinuţilor a avertizat că "această iniţiativă ar putea fi periculoasă" pentru că această problemă este foarte importantă pentru palestinieni.

Una dintre cheile de boltă ale acordului din vara trecută care a permis reluarea negocierilor de pace a fost tocmai eliberarea graduală a 104 de deţinuţi palestinieni. Anul acesta însă Tel Avivul a refuzat eliberarea ultimului contingent, cerând prelungirea negocierilor după 29 aprilie. În replică, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a semnat la 1 aprilie cererile de aderare a Palestinei la 15 convenţii şi tratate internaţionale, deşi prin acordul din vară se angajase să nu o facă.

În ultimele zile, Statele Unite au criticat repetat Israelul pentru crearea unor obstacole în procesul de pace, inclusiv ultima decizie de a limita contactele miniştrilor israelieni cu omologii lor palestinieni, cu excepţia domeniilor securităţii şi diplomaţiei dar şi decizia privind construirea a circa 700 de locuinţe noi în Ierusalimul de Est.