Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Controlul armelor: Eşec pentru Obama în Senatul american

controlul-armelor-esec-obama-senatul-american.jpg

Preşedintele american, Barack Obama (Foto: Reuters/Yuri Gripas)

Mai multe proiecte de lege ce reglementează controlul armamentului au fost respinse miercuri de Senatul american. Acesta nu a reuşit să atingă pragul de 60 de voturi necesar adoptării lor, potrivit New York Times.

Preşedintele Barack Obama a declarat la Casa Albă, la scurt timp după vot, că ziua de miercuri este una "destul de ruşinoasă pentru Washington". Proiectul eşuat a fost o prioritate a administraţiei Obama.

Rudele victimelor atacului de la Virginia Tech şi un supravieţuitor al atacului din Arizona, prezenţi în holul Senatului, au strigat "Ruşine să vă fie!".

Şeful Casei Albe a afirmat că grupurile de lobby ale organizaţiilor de apărare a dreptului de deţinere a armelor au "minţit conştient" în ceea ce priveşte proiectul de lege, iar "republicanii şi democraţii au cedat în faţa presiunii". Barack Obama atrage însă atenţia că "eforturile nu au luat sfârşit".

Opozanţii proiectului de lege au susţinut că decizia a fost luată pe baza logicii şi că sentimentele nu ar trebui să joace nici un rol aici. "Criminalii nu se supun verificărilor astăzi (...), nu se vor supune verificărilor suplimentare", a declarat senatorul republican Charles E. Grassley.

National Rifle Association a cheltuit 500 de mii de dolari doar miercuri pe campanii publicitare care criticau "interzicerea armelor de către Obama".