Argentina acuză Marea Britanie de "agresiune colonială" în Insulele Malvine/Falkland

Începutul unor manevre militare în Insulele Malvine/Falkland a prilejuit o reaprindere a disputei dintre Argentina şi Marea Britanie pe tema acestui arhipelag. Autorităţile de la Buenos Aires acuză Londra de provocare, în timp ce Guvernul britanic respinge acuzaţiile drept total nefondate.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Ministrul de Externe al Argentinei, Hector Timerman, a calificat exercițiile militare care încep luni, 14 aprilie și sunt programate să dureze două săptămâni drept "o nouă agresiune colonială" și a adăugat că țara sa va înainta o plângere către secretarul general al ONU, Ban Ki Moon și către Comitetul Special de Decolonizare al Națiunilor Unite.

"Ocupația Malvinelor nu e nimic mai mult decât o scuză pentru Marea Britanie ca să-și stabilească acolo o puternică bază militară", a mai spus șeful diplomației argentiniene.

Cu o săptămână înainte, președinta Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner spusese cu prilejul lansării noii bancnote de 50 de peso pe care e înfățișat Arhipelagul Malvinelor, numit de britanici Falkland, că insulele au devenit o bază militară NATO în regiune.

"Trăim într-o lume în schimbare și eu am o încredere nelimitată în faptul că noi vom recupera aceste insule", a spus lidera Argentinei, care a adăugat că "enclavele coloniale întodeauna ajung să fie recuperate, mai devreme sau mai târziu".

Argentina a invadat cu trupe Insulele Malvine/Falkland în aprilie 1982 și după un război de două luni și jumătate, în care au murit 650 de militari argentinieni, 255 de militari britanici și trei civili localnici, Marea Britanie a recăpătat controlul arhipelagului pe care-l are în stăpânire din 1833, posesiune contestată de Argentina, care însă după 1982 a exclus folosirea forței în vederea recuperării Malvinelor.

Anul trecut, cu 1.513 voturi pentru și trei împotrivă din cei 2.900 de rezidenți ai insulelor, un referendum a confirmat voința localnicilor de a rămâne parte a Regatului Unit, rezultat respins de Buenos Aires.

Autoritățile britanice resping acuzațiile de militarizare a Atlanticului de Sud venite din partea Argentinei și afirmă că astfel de manevre militare sunt de rutină, desfășurându-se de două ori pe an, iar numărul militarilor britanici în Falkland a scăzut la un minimum necesar apărării insulelor.

"Insinuarea Argentinei că Regatul Unit caută să amenințe militar Argentina  sau regiunea în ansamblu este complet lipsită de fundament ca și afirmația că vom amplasa arme nucleare în regiune", se spune într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Londra.

Acuzația de amplasare de arme nucleare în zona insulelor Malvine/Falkland   este făcută în mod regulat de autoritățile argentiniene, fiind repetată săptămâna trecută și de președinta Fernandez de Kirchner.

 
Londra, Petru Clej, despre conflictul argentiniano-britanic privind insulele Malvine/Falkland