Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Obama către Putin: Miliţiile proruse din Ucraina trebuie să depună armele

obama_catre_putin_militiile_proruse_din_ucraina_trebuie_sa_depuna_armele.jpg

Preşedintele SUA, Barack Obama (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Preşedintele SUA i-a spus omologului său rus că este "foarte îngrijorat" de acţiunile Rusiei în Ucraina. Barack Obama le-a cerut miliţiilor separatiste proruse să depună armele. Şeful Casei Albe a discutat la telefon cu Vladimir Putin, potrivit AFP.

"Preşedintele şi-a exprimat profunda îngrijorare faţă de sprijinul acordat de către Guvernul rus acţiunilor separatiste armate proruse, care ameninţă să submineze şi să destabilizeze Guvernul Ucrainei", anunţă Casa Albă într-un comunicat.

Barack Obama subliniază necesitatea ca "toate forţele (armate) neregulate prezente în ţară să depună armele" şi îl îndeamnă pe Vladimir Putin "să facă uz de influenţa sa asupra grupurilor proruse, pentru a le convinge să părăsească clădirile pe care le ocupă" în Ucraina şi "să depună armele", se mai arată în documentul citat. Discuţia telefonică a avut loc la solicitarea Moscovei.

De partea sa, Vladimir Putin califică drept "speculaţii bazate pe informaţii nefondate" acuzaţiile de ingerinţă a Moscovei în estul Ucrainei, anunţă Kremlinul într-un comunicat.

"Răspunzând îngrijorărilor exprimate de preşedintele american în legătură cu o aşa-zisă ingerinţă rusă în sud-estul Ucrainei, preşedintele rus a semnalat că astfel de speculaţii sunt bazate pe informaţii nefondate", precizează comunicatul.

Potrivit Kremlinului, cei doi şefi de stat au căzut de acord asupra necesităţii "continuării eforturilor", în vederea găsirii unei soluţii diplomatice înaintea negocierilor ruso-ucrainene de joi, de la Geneva.