Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ilie Sârbu: Raportul Comisiei Nana va fi trimis la Parchet, Băsescu va fi anchetat

ilie_sarbu_raportul_comisiei_nana_trimis_parchet_basescu_anchetat.jpg

Preşedintele Traian Băsescu (Foto: www.presidency.ro)

Fostul preşedinte american, Bill Clinton, a fost stânjenit când era anchetat, în timp ce Traian Băsescu are un stil "dezlânat şi neglijent". O spune la RFI liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu. El precizează că raportul Comisiei Nana va fi trimis la Parchet, iar preşedintele va fi anchetat, pentru că nu are imunitate în acest caz.

Ilie Sârbu declară că raportul Comisiei Nana "va fi prezentat în plen şi va fi înaintat Parchetului General. Parchetul probabil îl va corobora cu ceea ce a trimis Corpul de Control. Şi aşteptăm din partea Parchetului să fie aşa de activ cum e şi în alte situaţii, pe care le vedem în fiecare zi, nu cerem mai mult, nu vorbim despre imixtiuni în problemele justiţiei, dar totuşi vine un document din partea Parlamentului României, subliniez".

Întrebat dacă se aşteaptă ca preşedintele Traian Băsescu să fie anchetat, senatorul PSD a răspuns: "Da, bineînţeles, nimeni nu face excepţie de la lege! Imunitatea pe care i-au dat-o prietenii dânsului, domnul Morar, care acum e judecător la Curte e falsă, nu există imunitate, toţi beneficiem de aceeaşi imunitate, doar pe declaraţiile politice. În rest, pe ameninţări mafiote, de tip mafiot... ameninţări care nu se fac! Ce să înţelegem, că domnul Băsescu îşi permite orice, atunci când se simte el lezat în interesele proprii, iar românul trebuie să stea cuminte şi să nu spună nimic, nici despre lucrurile reale pe care le ştim despre Băsescu".

În opinia sa, Traian Băsescu "ar trebui să fie anchetat şi în acest mandat, că nu are imunitate, nu există, luaţi Constituţia, citiţi-o, o altă imunitate. Toţi o avem aceeaşi. Să spunem că nu se întâmplă până... mai sunt câteva luni, dar după aceea oricum se întâmplă, pentru că am văzut din practica acestor ani de când sunt în politică, am văzut că nici un dosar din cele care au fost înregistrate acolo nu a rămas până la urmă neverificat şi nerezolvat într-un fel sau altul".

Ilie Sârbu face o paralelă cu ancheta care l-a vizat pe fostul preşedinte american, Bill Clinton: "Am văzut şi ne-au rămas în memorie imaginile cu Bill Clinton, când a fost anchetat şi n-a replicat în nici un fel, din contră, l-am văzut chiar stânjenit când dădea răspunsuri. Or la noi, preşedintele de ani de zile, ne-a obişnuit şi a obişnuit şi întreaga naţiune cu stilul său dezlânat, neglijent, chiar obraznic, fără nici un fel de reţinere, aruncând acuze la adresa Senatului, a ministerelor, a tuturor instituţiilor statului care sigur nu sunt în relaţii directe şi care nu au o relaţie specială cu preşedintele".

 
Ilie Sârbu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre comisia Nana