Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Creţu: Dezbaterea despre mariajul gay trebuie purtată fără prejudecăţi sau ambiţii politice

Europarlamentarul PSD, Corina Creţu, spune într-un interviu la RFI că a deranjat-o "foarte tare" descrierea senatorului PNL, Puiu Haşotti, care îi consideră pe homosexuali nişte "oameni bolnavi". Vicepreşedintele PSD precizează că are colegi homosexuali în Parlamentul European, "care nu sunt în nici un caz bolnavi". Creţu crede totuşi că dezbaterea este "prematură".

În opinia Corinei Creţu, "această dezbatere într-un anume fel vine prematur în societatea românească. Cred că trebuie să ne ferim de epitete. Să vă spun sincer şi eu eram destul de rigidă în faţa acestui subiect înainte să merg la Bruxelles. Sigur că acolo am descoperit că lucrurile se văd cu totul altfel. Am şi colegi care nu sunt în nici un caz bolnavi, ci din contră. M-a deranjat foarte tare descrierea domnului Haşotti. Cred că nu este normal să etichetezi o minoritate într-un fel ca acesta, dar aşa cum spuneam, cred totuşi că pentru societatea românească este prematur să discutăm".

Pe de altă parte, vicepreşedintele PSD consideră că "dezbaterea trebuie să pornească nu numai fără prejudecăţi, dar şi fără patimi şi fără ambiţii politice, pentru că dacă vrem să satisfacem imensa majoritate a populaţiei, ştim exact cum gândesc românii şi atunci sigur că le putem face pe plac. Pe de altă parte, trebuie să admitem că există în lume o minoritate care aşa funcţionează şi care are dreptul la nişte libertăţi, pe care le-au câştigat în lume".

 

"Nu sunt neapărat favorabilă, dar nu sunt nici împotrivă"

 

Întrebată dacă ar accepta legalizarea mariajelor gay, Corina Creţu a răspuns: "Nu sunt neapărat favorabilă, dar nu sunt nici împotrivă. Eu ca persoană cunoscând direct oameni care provin din această minoritate, mi-am schimbat cu mult poziţia. Nu am devenit sută la sută fan al unei legi de acest gen, dar nu mai pot să zic că sunt împotrivă".

Vicepreşedintele PDL, Radu F. Alexandru, a declarat duminică în ceea ce priveşte homosexualii că în România dezbaterea trebuie făcută fără prejudecăţi, menţionând că această minoritate trebuie să aibă libertate deplină în a-şi organiza viaţa şi să se ajungă la "o normalizare deplină".

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a spus recent că nu are "absolut nimic" să le reproşeze homosexualilor, pe care îi consideră "doar nişte oameni bolnavi". El comenta astfel iniţiativa deputatului USL, Remus Cernea, privind reglementarea parteneriatului civil între persoane de acelaşi sex.